Takaisin artikkeleihin

Mind-Building valloittaa Amerikan – näyttely esillä kevään ajan Washingtonissa

Näyttelyn katalogeja on asetettu harmaanruskeaa seinää vasten vaijereilla. Seinässä lukee "library".

Mind-Building kertoo suomalaisten kirjastojen menestystarinan. kuva: Ugo Carmeni

Vuoden 2018 Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa ihastuttanut näyttely suomalaisen kirjastolaitoksen ja kirjastoarkkitehtuurin tarinasta matkaa Suomen suurlähetystöön Washingtoniin. Näyttely aukeaa lähetystön Suomi-salissa 28. tammikuuta.

Suomalaisen kirjaston tarina herättää maailmalla edelleen vastakaikua. Archinfon alun perin Suomen paviljonkiin tuottama Mind-Building-näyttely oli vuoden 2018 Venetsian arkkitehtuuribiennaalin jälkeen esillä Helsingin keskustakirjasto Oodissa, ja nyt näyttely matkaa Atlantin toiselle puolelle Suomen Washingtonin-suurlähetystön kutsumana. 

Näyttely on esillä Mikko Heikkisen ja Markku Komosen suunnitteleman, vuonna 1994 valmistuneen lähetystörakennuksen Suomi-salissa koko kevään ajan. Tutustu rakennuksen arkkitehtuuriin Finnish Architecture Navigatorissa tästä linkistä.

Suurlähetystö isännöi näyttelyn yhteydessä lukuisia kiinnostavia tilaisuuksia. Avajaisissa 28.1. kuultavassa keskustelussa on mukana useita USA:n kirjasto- ja arkkitehtuurivaikuttajia, muun muassa DC Public Libraryn johtaja Richard Reyes-Gavilan, yhteisökeskeisiin hankkeisiin erikoistunut arkkitehti Michael A. Wiencek Jr. ja kongressin kirjaston viestintäjohtaja Roswell Encinca. Suomesta keskusteluun on kutsuttu Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio ja näyttelyn komissaari, Archinfon toiminnanjohtaja Hanna Harris.

Mind-Building puhuu aktiivisen kansalaisuuden, sananvapauden ja tasa-arvon puolesta. Nämä suomalaisen kirjastoliikkeen edistämät arvot ovat sivistysyhteiskunnan tukipilareita. Muistutus kaikkien saatavilla olevan sivistyksen merkityksestä on paikallaan maailmassa, jossa valeuutiset ja populismi ovat arkipäivää. Näyttely juhlistaa hyvän arkkitehtuurin ajan ja paikan ylittävää voimaa ja kirjastojen merkitystä demokraattisina, epäkaupallisina kohtaamispaikkoina. Suomen kirjastolaitosta pidetään maailman mittakaavassa edelläkävijänä.

Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa näyttely sai innostuneen vastaanoton. Kiertonäyttelyä varten näyttelyä on muokattu erilaisiin tiloihin sopivaksi, mutta kaikki 17 alkuperäisen näyttelyn kirjastoa ovat mukana, samoin kuin biennaalinäyttelyä varten tilatut ääni- ja videoteokset. Esiintyminen Washingtonissa on tärkeä avaus Archinfon tulevalle yhteistyölle USA:ssa.

Suomen Washingtonin-suurlähetystössä näyttely on esillä 14. kesäkuuta saakka. Näyttelyn toteutuksesta Washingotiin vastaa suurlähetystö, ja sen yhteydessä järjestetään keskustelu- ja verkostoitumistapahtumia. Näyttelyn paikallisena kumppanina on Suomen pääkonsulaatti New Yorkissa.

Katso avajaisten englanninkielinen paneelikeskustelu Suomen Washingtonin-suurlähetystön twiitistä.


Näyttely: Mind-Building
Suomen Washingtonin-suurlähetystö
3301 Massachusetts Avenue NW, Washington D.C., USA
28.1.–14.6.2020
avoinna kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo 16–19

kuraattori Anni Vartola
näyttelyarkkitehti Tuomas Siitonen
graafinen suunnittelu Johannes Nieminen