Takaisin artikkeleihin

Mind-Building Viipurissa 2.2.–10.4.

Mustavalkoinen valokuva kirjaston lukusalista. Keskellä aukko alempaan kerrokseen, johon johtavat leveät portaat. Seiniä kiertävät kirjahyllyt ja esillä on myös puisia jakkaroita ja tuoleja.

Alvar Aallon suunnitteleman Viipurin kaupunginkirjaston lukusali. kuva: Gustav Weilin / Alvar Aalto Museo

Venetsian arkkitehtuuribiennaaliin 2018 tuotettu kirjastoarkkitehtuurinäyttely suuntaa seuraavaksi Alvar Aallon valkoiseen funkkiskirjastoon, joka on myös yksi näyttelyssä esiintyvistä kohteista.

Mind-Building
2.2.–10.4.2022
ma–la klo 11–19
Viipurin kirjaston lukusali
Prospekt Suvorova 4, Viipuri 

Mind-Building-näyttely suuntaa Suomen kiertueensa jälkeen Alvar ja Aino Aallon suunnittelemaan Viipurin kirjastoon, joka on yksi maailman tunnetuimmista kirjastoista. Se oli valmistuessaan vuonna 1935 edistyksellinen paitsi arkkitehtuuriltaan myös toiminnoiltaan: se oli ensimmäinen suomalainen kirjasto, jossa oli varta vasten lapsille suunniteltu osasto. Kirjasto on 2010-luvulla hienosti restauroitu arkkitehti Tapani Mustosen johdolla. Voit tutustua Viipurin kirjaston arkkitehtuuriin ja restaurointiin Finnish Architecture Navigatorissa (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Näyttelyn on tuottanut Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo alun perin Venetsian arkkitehtuuribiennaaliin vuonna 2018. Arkkitehtuurikriitikko ja -tutkija Anni Vartolan kuratoima näyttely esittelee suomalaisen kirjastoarkkitehtuurin kehittymistä kautta aikojen ryhmittelemällä seitsemäntoista eri aikakausien kirjastorakennusta eri teemojen alle. Arkkitehti Tuomas Siitosen ja graafikko Johannes Niemisen suunnittelemaa näyttelyä on kiertuetta varten muokattu erilaisiin tiloihin sopivaksi, mutta kaikki alkuperäisen näyttelyn kirjastot ovat mukana, samoin kuin biennaalinäyttelyä varten tilatut ääni- ja videoteokset.

Alkuperäisen näyttelyn päärahoittaja oli Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö, ja Viipuriin näyttely toteutetaan ministeriön taiteen ja kulttuurin Venäjä-ohjelman erityisavustuksen tuella. Näyttely toteutetaan yhteistyössä Suomen Pietarin instituutin ja Viipurin Alvar Aalto -kirjaston kanssa.