Takaisin artikkeleihin

Museovisio-tukea myönnettiin kahdelle arkkitehtuurin ja muotoilun yhteishankkeelle

Kolme naista iloitsee ja poseeraa kameralle punaisen taidetoksen edessä.

Designmuseon museolehtorit Hanna Kapanen ja Leena Svinhufvud ja Arkkitehtuurimuseon yhteistyöpäällikkö Arja-Liisa Kaasinen iloitsevat Museovisio-apurahasta. kuva: Eeva Astala

Suomen Kulttuurirahaston hallitus on myöntänyt Museovisio-apurahan Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen ensimmäiselle yhteishankkeelle. Keski-Suomen museo ja Alvar Aalto -säätiö saivat apurahan uuden arkkitehtuuriin ja muotoiluun erikoistuneen museokeskuksen perustamiseen. Museoiden uudistustyöhön ohjattiin yhteensä kolme miljoonaa euroa.

Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon yhteishankkeelle on myönnetty 450.000 euron arvoinen Museovisio-apuraha. Hankkeen tavoitteena on luoda A&D oppimisen keskus, joka keskittyy arkkitehtuurin ja muotoilun oppimiseen. Keskuksen tarkoituksena on luoda vuorovaikutteista, yhteisöllistä ja monitieteistä museotoimintaa. Hankkeessa käytetään arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen toimintatapoja elinikäisen oppimisen ajattelun mukaisesti sovellettuna. 

“Elämme suuren murroksen keskellä, jossa uudenlainen osaaminen ja ymmärrys ovat avainasemassa rakennettaessa yhä osallistavampaa ja kestävämpää yhteiskuntaa. Apurahan avulla perustettava A&D oppimisen keskus tuo suunnitteluajattelun työkalut kaikkien ulottuville ympäri Suomea luoden pohjaa uudenlaisen pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakentamiselle”, kertoo Designmuseon johtaja Jukka Savolainen.

Kaksivaiheisen Museovisio-apurahahaun keväällä 2018 käynnistyneessä ensimmäisessä vaiheessa arkkitehtuurin ja muotoilun oppimiskeskushankkeen valmisteluun myönnettiin 12.500 euroa. Hankkeesta vastasi Designmuseo, joka kutsui työryhmään Arkkitehtuurimuseon, Ornamon ja Archinfon edustajat.

Jyväskylään muodostuu uusi museokeskus

Toisen arkkitehtuurin ja muotoilun yhteishankkeelle myönnetyn apurahan vastaanottivat Keski-Suomen museo ja Alvar Aalto -säätiö, joille myönnettiin 350 000 euroa Jyväskylän uuden museokeskuksen toimintakonseptin ja brändin luomiseen.

Vierekkäin sijaitsevat Keski-Suomen museo ja Alvar Aalto -museo, molemmat Alvar Aallon suunnittelemia, yhdistyvät museokeskukseksi, jonka tarkoitus on vahvistaa ja yhdistää museoiden resursseja niin tilallisesti kuin toiminnallisestikin. Keskuksen päämääränä on profiloitua kulttuuriympäristön, arkkitehtuurin ja muotoilun monitoimitaloksi, jonka elämykselliset sisällöt houkuttelevat entistä laajempaa yleisöä. Tavoitteena on myös kasvattaa Jyväskylän imagoa museo- ja Alvar Aalto -kaupunkina. 

Museoiden kävijämäärät ovat kasvussa 

Suomen Kulttuurirahaston Museovisio-apuraha tähtää uusien yleisöjen saavuttamiseen yhä kiinnostavampien sisältöjen avulla. Kaksivaiheisen apurahahaun toisen vaiheen apurahat olivat haettavina elokuussa 2019, ja apurahan voi käyttää vuosien 2020–2023 aikana.

“Museoiden kävijämäärät ovat nousseet huimasti viime vuosina, mutta samaan aikaan museoiden toimintabudjetit ovat usein hyvin rajalliset. Museovisio-apurahalla haluttiin luoda mahdollisuus museoiden sisällölliseen uudistumiseen ja nimenomaan kävijäkokemuksen parantamiseen”, kuvailee Suomen Kulttuurirahaston erityisasiantuntija Johanna Ruohonen.

“Tärkeä osa hanketta on museoiden tiedollisen ulottuvuuden kehittäminen. Apurahoituksella haluttiin haastaa museoita uudistamaan toimintaansa yhä kiinnostavammaksi ja elämyksellisemmäksi, samaan aikaan kuitenkin tiedonvälityksen tehtävästään tinkimättä”, kertoo Ruohonen.  

Lisätietoa Museovisio-apurahan kohteista Suomen kulttuurirahaston sivuilla tästä linkistä.

Suomen Kulttuurirahaston Museovisio-apuraha tähtää suomalaisten museoiden uudistamiseen yhä kiinnostavimmiksi, enemmän yleisöä houkuttelevimmiksi sekä paremmin tietoa välittäviksi. Kaksivaiheisessa apurahahaussa museoiden oli mahdollista saada satojentuhansien eurojen apurahoja uudistumistyöhönsä. Museovisio-apurahaa saivat hakea Suomessa toimivat ammatillisesti hoidetut museot tai museokohteet.