Takaisin artikkeleihin

NEB-festivaali 2024 järjestetään Brysselissä taas huhtikuussa

kuvituskuva tapahtumalle, jossa nainen laulaa ja soittaa sähkökannelta

Uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitteen NEB-festivaali palaa kahden vuoden tauon jälkeen. Festivaalin yhteydessä jaetaan myös vuoden 2024 NEB-palkinnot.

Brysselissä 9.–13.4. järjestettävä Planet for All -teemainen festivaali tuo yhteen ihmisiä eri aloilta keskustelemaan Euroopan kestävästä tulevaisuudesta.

Tiistaina 9.4. klo 18 järjestettävässä festivaalin avaustapahtumassa puhumassa ovat muun muassa Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sekä Belgian pääministeri Alexander de Croo.

Katso koko ohjelma täältä.

Ohjelmaa Suomesta

Festivaaliohjelma rakentuu kolmen painopisteen ympärille. Forum on festivaalin keskusteluohjelmakokonaisuus, Fair tuo esiin näyttelyitä ja tapahtumia ja Fest pitää sisällään taideohjelmaa. Jokaisessa osiossa on myös kattava edustus Suomesta.

Keskiviikkona 10.4. festivaalin Forum-osiossa alkaa kello 16:10 paneelikeskustelu "Transforming our built environment: key challenges and opportunities", jota moderoi professori Matti Kuittinen Aalto yliopistosta. Paneelissa europarlamentaarikko Ciaran Cuffe, Stora Enson puheenjohtaja Hans Sohlström sekä professori Andreja Kutnar keskustelevat hiilineutraalin rakentamisen tulevaisuudesta.

Heti perään klo 17:05 alkavassa "Change on the ground: success stories of the NEB" -paneelikeskustelussa kuullaan, minkälaisia positiivisia vaikutuksia Uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitteella in ollut ympäri Eurooppaa. Paneelissa on keskustelemassa muun muassa Turun pormestari Minna Arve sekä EU-komissaari Elisa Ferreira.

Festivaalin Fair-osiossa on esillä Aalto-yliopiston Time out! Rethinking construction -näyttely. Rakennusala vaikuttaa ilmastoon, ekosysteemeihin, ihmisiin ja muihin elollisiin joka päivä – useimmiten kielteisesti. Aalto-yliopisto ottaa rakentamisessa aikalisän! Näyttely haastaa rakennusalan nykytilan esitellen kolme askelta, joiden avulla rakentaminen pysyisi planeetan rajoissa.

Myös Archinfon, Finnish Design Infon ja Fashion Finlandin yhteisprojekti Finimalism nähdään NEB-festivaalilla. Fair-osiossa järjestettävä Finimalize this! -työpaja torstaina 11.4.2024 kello 14:00–15:00 kutsuu suunnittelijat ja yleisön pohtimaan uusia näkökulmia kestävään, kauniiseen ja innovatiiviseen suunnitteluun. Finimalize this! -työpajassa panelistit käyvät korttipakan kera keskustelua niin suunnittelualoja kutkuttavista kysymyksistä kuin arjen ympäristöistä ja esineistä – ja finimalisoivat ne. Myös yleisö pääsee mukaan keskusteluun. Peliin hyppäävät mukaan panelistit Matti Kuittinen, Anna Ruohonen ja Jaakko Torvinen. Työpajaa moderoi Finimalism-hankkeen projektipäällikkö Katja Lindroos.

Metropolia-ammattikorkeakoulun vetämä NEB Stewardship Lab esittelee Fair-osiossa korkeakoulutuksen merkitystä osana EU:n sosiaalista, taloudellista ja ekologista rakennemuutosta. Merkkaa kalenteriin erityisesti perjantaina 12.4. kello 12 järjestettävä NEB Stewardship -workshop.

Festivaaliohjelmaa täydentävä Fest-osio tuo monipuoliset taideohjelmat osaksi festivaalia. Keskiviikkona 10.4. kello 18:45 lavalle nousee Joensuusta kotoisin oleva Veila, maailman ensimmäinen yhteiskanteleyhtye, joka sovittaa nykyhittejä kanteleperinteeseen.

NEB-palkinnot

Festivaalin yhteydessä jaetaan jälleen NEB-palkinnot. Perjantaina 12.4. kello 18 alkavassa tilaisuudessa palkitaan innostavia hankkeita ja lupaavia nuoria tekijöitä, jotka kehittävät Eurooppaa kestäväksi, kauniiksi ja inklusiiviseksi.

Palkintoja jaetaan useissa eri kategorioissa. Esiraati on valinnut yli 530 hakemuksesta viisikymmentä finalistia, joista kaksi palkitaan yleisöäänestyksellä.

Suomesta mukana on Circular Green Blocks -hanke. Helsingin seudun ympäristöpalvelu HSY:n, Metropolian ja Forum Virium Helsingin, Metropolian ja Aalto-yliopiston kumppanuushanke etsii kestäviä ratkaisuja jakamis- ja kiertotalouden edistämiseksi yhdessä taloyhtiöiden ja vihreää kasvua tukevien yritysten kanssa. Hanke auttaa yrityksiä tunnistamaan ja kehittämään korttelitasolla toteutuvia kierto- ja jakamistaloutta edistäviä toimintamalleja.

Tutustu finalisteihin ja äänestä omaa suosikkiasi täällä. 

Satelliittitapahtumat levittävät festivaalia ympäri Eurooppaa

NEB-festivaali levittäytyy satelliittitapahtumien kautta ympäri Eurooppaa. Satelliittitapahtumia järjestetään sekä ennen Brysselin päätapahtumaa että sen jälkeen.

Porissa 15.4. klo 13 (CET) järjestettävä "Raaka/Aine – Arvo, jäte ja Uusi paikallinen" -satelliittitapahtuma kutsuu pohtimaan uutta suhdetta kestävään paikallisuuteen sekä olemassa olevien resurssien katsomiseen uudella tavalla. Porin satelliittitapahtumasta löytyy tarkempaa tietoa täältä.

Porin lyhytaaltoasema

Ilmoittautuminen ja lisätiedot

Tapahtumapaikka: Musée Art & Histoire (Parc du Cinquantenaire 10, Bryssel, Belgia)

Festivaalille voi osallistua etänä tai paikan päällä. Festivaalille osallistuminen on ilmaista. Ennakkoilmoittautuminen vaaditaan ainoastaan avajaistilaisuuteen ja palkintojenjakoon.

Huom. Festivaaliohjelman ajat voivat muuttua. Kaikki ajat on ilmoitettu Brysselin (CET) ajassa.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen