Takaisin artikkeleihin

Nordic Sustainable Cities -näyttely esittelee pohjoismaisia esimerkkejä kestävään kaupunkikehitykseen

Yhteispohjoismainen näyttely Nordic Sustainable Cities esittelee ratkaisuja maailmanlaajuisiin kaupunkeja koskeviin haasteisiin. Nordic Innovationin rahoittama digitaalinen näyttely on suunnattu erityisesti Pohjoismaiden edustustojen käyttöön ympäri maailman.

Nordic Sustainable Cities -näyttely vastaa globaaleihin haasteisiin tukeutuen YK:n 2030 Agenda for Sustainable Development -ohjelman seitsemääntoista kestävän kehityksen tavoitteeseen. Näyttelyn tarkoituksena on osoittaa esimerkkien avulla, miten Pohjoismaat ovat sitoutuneita YK:n 2030-agendaan ja miten jo olemassa olevilla ratkaisuilla voidaan edistää kestävän kaupunkikehityksen tavoitteita. 

Näyttely on jaettu viiteen teemaan, jotka käsittelevät terveellistä elinympäristöä, sopeutumiskykyä, liikkuvuutta, vähähiilisyyttä ja kiertotaloutta. Jokaista teemaa avaa viisi esimerkkiä – yksi kustakin pohjoismaasta. Esimerkkien mittakaavat vaihtelevat kadunkalusteista ja yksittäisistä rakennuksista kaupunkisuunnitteluun ja materiaali-innovaatioista mobiilisovelluksiin.

Suomesta valitut esimerkit ovat teemoittain:

  • Healthy City: Lonnan sauna Helsingissä (OOPEAA / Anssi Lassila) 
  • Resilient City: Vihreistä vihrein -kortteli Helsingin Jätkäsaaressa (Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli, LOCI maisema-arkkitehdit)
  • Mobility City: Vantaan Kivistö (Vantaan kaupunki)
  • Low-carbon City: Tuusulan hirsikoulu ja -monitoimitalo Monio (AOR Architects)
  • Circular Economy City: Lappeenrannan Urban Infra Revolution (Lappeenrannan kaupunki, Lappeenranan teknillinen yliopisto ja muita)
Näyttelymateriaali.
Nordic Sustainable Cities -näyttely jakautuu viiteen teemaan.

Näyttely koostuu 31:stä pdf-muotoisesta julisteesta, jotka on helppo tulostaa haluttuun kokoon missä päin maailmaa tahansa. Joistakin esimerkkikohteista on lisäksi planssiaineistoa tukevaa videomateriaalia. Näyttely julkistettiin lokakuussa 2019 DAC:issa Kööpenhaminassa ja loppuvuodesta se on esillä ainakin Kiovassa ja Santiago de Chilessä.

Näyttelymateriaali asetettuna seinälle.
Näyttely olli lokakuussa esillä DAC:issa Kööpenhaminassa. kuva: Josefin Tissingh

Näyttelyhanketta koordinoi Tanskan Dansk Arkitektur Center (DAC). Suomen osuudesta vastasi Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo, ja muut osallistujat olivat Norjan Design og Arkitektur Norge (DogA), Ruotsin ArkDes ja Form/Design Center sekä Islannin Hönnunarmiðstöð – Iceland Design Center. Hankkeen on rahoittanut Nordic Innovation. Näyttelyn aineisto löytyy Nordic Innovationin sivuilta täältä.