Takaisin artikkeleihin

Nuoret pääsivät ääneen ArkMuoto 2024 -seminaarissa – "Emme halua kertakäyttörakennuksia"

Neljä ihmistä istuu lavalla, taustalla suuri sininen aaltokuvio ja tekstiä.

Julianna Nevari, Tommy Lindgren, Pia Kuusiniemi ja Aino-Mari Tuuri. kuva: Henrik Hynninen

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien päätapahtuman punaisena lankana olivat paikallisuus, oppiminen ja hyvän elämän mahdollistavat ympäristöt. Lisäksi erityisesti kestävyyden teemat nousivat eri näkökulmista esiin niin lukiolaisten kuin asiantuntijoiden puheenvuoroissa.

ArkMuoto 2024: Hyvässä tilassa -tapahtuma järjestettiin 21. toukokuuta Kulttuurikeskus Vuotalossa Helsingin Vuosaaressa. Koko iltapäivän mittaiseen tapahtumaan osallistui paikan päällä lähes sata rakennetusta ympäristöstä kiinnostunutta kaupunkilaista, ja verkossa seminaaria seurasi noin 140 katsojaa. 

Tapahtuman tallenne on nyt katsottavissa Helsinki-kanavalla, jossa se on 10.6. saakka. Tallenteen sisältö:

0:02:48–0:33:09
Tervetuloa Vuosaareen!
Vuosaaren kaavoituksesta vastaava arkkitehti Petri Leppälä Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialalta ja Kulttuurikeskus Vuotalon johtaja Tuuli Tokkola toivottavat meidät tervetulleiksi Vuotaloon ja kertovat alueen kehityksestä ja tulevaisuudesta.

0:34:29–1:17:46
Arkkitehtuuri ja muotoilu osana lasten ja nuorten arkea
Keskustelun aluksi kuullaan tervehdykset Hintan koulusta Oulusta ja Arkkitehtuurikoulu Tiilestä Tampereelta, minkä jälkeen Vuosaaren lukion kuvataiteen opettajat Alisa Majuri ja Jussi Anttonen ja opiskelijat Sara Sahlberg ja Ronja Sahri kertovat, miten arkkitehtuuri ja muotoilu ovat läsnä kouluarjessa. Keskustelun juontaa Hanna Kapanen yhdistyneestä Arkkitehtuurimuseosta ja Designmuseosta.

1:19:45–2:05:05
Ajatuksia joustavista oppismisympäristöistä
Palkittuja oppimisympäristöjä suunnitelleet arkkitehdit Riina Palva Verstas Arkkitehdeilta ja Juha Salmenperä AFKS Arkkitehdeilta keskustelevat Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yksikönjohtajan Vera Schulmanin ja Taideyliopiston vararehtorin, Aalto-yliopiston Media Labin oppimisympäristöjen tutkimusryhmää johtaneen professori Teemu Leinosen kanssa joustavien oppimisympäristöjen uhista ja mahdollisuuksista. Keskustelun juontaa Archinfon viestintäpäällikkö Miina Jutila.

2:07:30–3:02:20
Samuli Miettinen: Onnellisuuden infrastruktuuri
JKMM Arkkitehtien mielestä onnellisuus syntyy, kun kulttuuri, tieto ja hyvinvointi kohtaavat. Toimiston töissä yhdistyvät arkkitehtuuri, sisustusarkkitehtuuri, kaupunkisuunnittelu, kalustemuotoilu, grafiikka ja taide. Yksi toimiston perustajista, arkkitehti Samuli Miettinen kertoo menestystä niittäneen toimiston tuoreista töistä, joiden suunnittelun keskiössä on kokonaisvaltainen hyvinvointi. Keynote-esityksensä aluksi hän kertoo CREDU-hankkeesta, jossa tutkittiin oppimisympäristöjä monialaisesti.

3:04:27–4:07:02
ArkMuoto 2024: Hyvässä tilassa -keskustelu
Kolme suunnittelualojen asiantuntijaa pohtivat rakennettuun ympäristöön liittyviä haasteita, joita heille heittää kolme rakennettua ympäristöä eri näkökulmista katsovaa yhteisöä: Vuosaaren nuoret, Arkkitehtuurikapina-Facebook-ryhmä ja RELEX-säätiö. Asiantuntijat ovat arkkitehti Tommy Lindgren Aalto-yliopistosta, maisema-arkkitehti Pia Kuusiniemi Loci Maisema-arkkitehdeilta ja muotoilija, sistusarkkitehti ja yhteiskehittämisen kumppani Julianna Nevari Kompus Oy:stä. Keskustelun juontaa toimittaja Aino-Mari Tuuri.

4:10:20–4:23:01
Palkintoja!
Päivä päättyy juhlavasti palkintojenjakoon. Suomen maisema-arkkitehtiliiton jakaman Vuoden nuori maisema-arkkitehti -palkinnon sai Aada Taipale, kun taas Vuoden maisema-arkkitehtuuriteko myönnettiin Tampereen kaupungille. Palkintoja olivat jakamassa Suomen maisema-arkkitehtiliiton pääsihteeri Nita Koskiahde ja puheenjohtaja Pia Kuusiniemi. Sisustusarkkitehdit SIO palkitsi Vuoden kalustesuunnittelija 2024 -palkinnolla Petra Lasseniuksen. Palkinnon jakoivat SIO:n toiminnanjohtaja Minna Borg ja puheenjohtaja Lars Räihä.

Päivän juontajina toimivat Archinfon Miina Jutila ja Aleksi Lohtaja.

Katso tallenne tästä
  

Seuraavia arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä vietetään 3.–9.2.2025.


ArkMuoto 2024: Hyvässä tilassa -tapahtuma toteutettiin yhteistyössä Kulttuurikeskus Vuotalon kanssa. Arkkitehtuurin ja muotoilun päivistä vastaavat Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo, Finnish Design Info, Alvar Aalto -säätiö, Rakennustietosäätiö, Ornamo, Arkkitehtitoimistojen liitto, Suomen Arkkitehtiliitto, Suomen maisema-arkkitehtiliitto, Sisustusarkkitehdit SIO, Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo sekä EMMA – Espoon modernin taiteen museo.