Takaisin artikkeleihin

Open House Helsinki avaa ovia ja näkökulmia kaupunkiin

Mustavalkokuva suuresta salista, jossa mies esittelee vierailijoille tiloja.

Tämän vuoden Open House Helsingin teemoja ovat uusiokäyttö ja aluesuunnittelu. 16.–19. toukokuuta järjestettävän tapahtuman ohjelma on nyt julkaistu, ja ilmoittautuminen avautuu 23. huhtikuuta. Arkkitehtuurin ja muotoilun päivät on mukana ohjelmassa kolmella Vuosaari-kierroksella.

Rakennettuun ympäristöön ja arkkitehtuuriin painottunut Open House Helsinki tutustuttaa kaupunkilaiset torstaista sunnuntaihin 16.–19.5. kiinnostaviin rakennuskohteisiin, joihin ei yleensä ole vapaata pääsyä. Lisäksi ohjelmassa on tapahtumia ja keskusteluja, kuten Allas Sea Poolilla lauantaina 18.5. kuultava keskustelu Helsingin ydinalueiden tulevaisuudesta.

Opastetuilla kierroksilla päästään kuulemaan kohteiden taustoja ja keskustelemaan arkkitehtien ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Kierrokset ovat olleet hyvin suosittuja, ja ne on usein varattu nopeasti loppuun. Tänä vuonna kierroksia on lisätty ja osallistujamääriä kasvatettu. Tapahtuma-aikaa on myös pidennetty nelipäiväiseksi. Ilmoittautuminen avautuu tiistaina 23.4. klo 12.

Tapahtuma jatkaa viime vuoden uusiokäyttö-teemaa ja laajentaa sitä erityisesti aluesuunnittelun näkökulmasta. Ohjelmassa keskitytään kaupunginosiin, joissa eri aikakausien kerrostumat täydentävät toisiaan. Teema-arkkitehdeiksi on valittu Kruunuvuorenrannan kaavoituksen projektipäällikkönä työskennellyt Riitta Jalkanen ja Katajanokan itäosan asuinalueen suunnittelussa läpimurtonsa 1970-luvulla tehnyt Mikael Sundman.

Archinfo ja Open House Helsinki ovat yhdessä tuottaneet videon, jossa teema-arkkitehdit kertovat Katajanokasta ja Kruunuvuorenrannasta. Pian julkaistavan videon ovat käsikirjoittaneet ja toteuttaneet Jonni Roos ja Raimo Uunila.

Maksuttomia kierroksia järjestetään hyvin erilaisiin kohteisiin, kuten esimerkiksi vuoden 2023 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon voittaneeseen Martta Wendelin -puupäiväkotiin ja Alvar Aallon suunnittelemaan Kulttuuritaloon, jonka remontti valmistui hiljattain. Myös purku-uhan alainen, Juha Leiviskän suunnittelema Kirkkonummen seurakuntatalo on ohjelmassa.

Lue sakraalitilojen epävarmasta tulevaisuudesta

Open House Helsingin yhteistyökumppani tänä vuonna on Arkkitehtuurin ja muotoilun päivät. ArkMuoto-teemakierroksia järjestetään perjantaina 17.5. Verstas Arkkitehtien suunnittelemaan Vuosaaren lukioon, 1970-luvun Vuosaareen ja Vuosaaren Aurinkolahden väreihin. Teemakierroksilla pääsee virittäytymään ArkMuoto-tunnelmaan, sillä Open Housen jälkeisenä tiistaina, 21. toukokuuta, Vuotalossa järjestetään helmikuulta siirtynyt ArkMuoto 2024 -päätapahtuma. ArkMuoto-kierroksille ilmoittaudutaan sivustolla openhousehelsinki.fi, ja 21.5. ArkMuoto-tapahtuman voi ilmoittautua täältä.

Tarkemmat tiedot Open House Helsinki -ohjelmasta ja ilmoittautumisista löydät tapahtuman verkkosivuilta.