Takaisin artikkeleihin

Arkkitehtuurin Pietilä-palkinto 2020 arkkitehti, puuseppä Lars-Erik Mattilalle

Lars-Erik Mattilalle ojennetaan kunniakirja ja ruusu lavalla. Palkinnonsaajalla ja palkinnon antajalla on molemmilla kasvomaskit.

Vuoden 2020 Pietilä-palkinto myönnettiin Architecture and Cities in Transition-seminaarissa arkkitehti, puuseppä Lars-Erik Mattilalle. kuva: Rakennustieto

Potrettikuva Lars-Erik Mattilasta.
Lars-Erik Mattila. kuva: Rakennustieto

Vuoden 2020 Pietilä-palkinto on myönnetty arkkitehti, puuseppä Lars-Erik Mattilalle. Pietilä-palkinnon myöntää Rakennustietosäätiö RTS:n hallitus nuorelle arkkitehdille tunnustuksena merkittävästä työstä arkkitehtuurin uudistamiseksi.

Lars-Erik Mattila (s. 1982) valmistui arkkitehdiksi Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun arkkitehtuurin laitokselta joulukuussa 2014. Mattilan diplomityö ”Tulevaisuuden kerrostalo” oli ansiokas ja huollella laadittu ehdotus kestävän rakentamisen periaatteiden mukaiseksi tyyppikerrostaloksi. Sumeilemattoman radikaaliksi luonnehdittu diplomityö kiteytti suunnitelman muodossa tekijänsä manifestin: rakennusten tulee olla yksinkertaisia, ylläpidettäviä ja ympäristölle haitattomia.

Lue lisää Mattilan diplomityöstä artikkelistamme tästä linkistä.

Lars-Erik Mattila: Tulevaisuuden kerrostalo. Perspektiivikuva pohjoisesta.

Valmistuttuaan Mattila on toiminut Suoja ry:ssä, jonka tarkoituksena on ratkaista rakennusten ja rakennetun ympäristön perustavanlaatuisia ekologisia, kansanterveydellisiä ja kansantaloudellisia ongelmia ja samalla uudistaa rakennustekniikkaa ja -taidetta. Hän on kirjoituksillaan, puheenvuoroillaan ja suunnitelmillaan kiteyttänyt ilmastotietoisen sukupolven vilpittömän ja lujan sitoutumisen kestävämpään rakentamiseen - ja toisaalta arkkitehtikunnan tyytymättömyyden teknillistyvään ja monimutkaistuvaan rakentamistapaan. Mattilan puheenvuorot ovat nostaneet esille myös kysymyksen siitä, mitkä ovat arkkitehdin mahdollisuudet vaikuttaa käytettäviin rakenteisiin ja rakennustapaan. Näkemykset herättävät vastakaikua niin ammattilaisten kuin rakennusten käyttäjienkin keskuudessa.

Pietilä-palkinnon palkintolautakuntaan kuuluivat RTS:n hallituksen edustajina arkkitehti Teemu Hirvilammi ja professori Kimmo Lylykangas sekä edustajiston edustajana yliarkkitehti Vesa Ijäs. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa.

Palkinto myönnettiin 9.10. Architecture and Cities in Transition -seminaarissa, joka oli yksi Tampereen design- ja arkkitehtuuriviikon päätapahtumista.

Rakennustiedon 50-vuotisjuhlarahaston säätiön hallitus on perustanut Pietilä-palkinnon 20.2.1992. Palkinto myönnetään Reima Pietilän rahastosta. Joka toinen vuosi myönnettävä Pietilä-palkinto on tunnustus merkittävästä työstä arkkitehtuurin uudistamiseksi. Palkinto myönnetään nuorelle arkkitehdille tai hänen ryhmälleen.

Jaa tämä artikkeli