Takaisin artikkeleihin

Pohjoismaiden paviljonki esittelee saamelaisen arkkitehtuurikirjaston

Puurakenteinen kirjasto talvimaisemassa.

Astrid Fadnes

Saamelainen arkkitehtuurikirjasto Girjegumpi avautui yleisölle ensimmäisen kerran vuonna 2018. Vuonna 2023 tämä sosiaalinen tila ja saamelaisarkkitehtuurin tietolähde matkustaa Pohjoismaiden paviljonkiin Venetsian 18. Arkkitehtuuribiennaaliin.

Girjegumpi on tilallinen teos, joka on rakentunut kahden vuosikymmenen aikana Joar Nangon tekemän tutkimuksen ja hänen käymiensä keskustelujen pohjalta. Se asettuu arkkitehtuurin ja taiteen rajapintaan. Kiertävänä ja yhteisöllisenä kirjastona Girjegumbi on kehittynyt ja laajentunut vähitellen. Sen matkalle on osallistunut lukemattomia yhteistyökumppaneita, mukaan lukien taiteilijoita ja käsityöläisiä, kuten Katarina Spik Skum, Anders Sunna ja Ken Are Bongo.

Girjegumbin keskeisen osan muodostaa kirjakokoelma, joka sisältää yli 500 teosta harvinaisista nimikkeistä nykykirjoihin. Kokoelmassa esiintyviä aiheita ovat muun muassa saamelainen arkkitehtuuri ja muotoilu, perinnerakentaminen ja esivanhempien rakennustaito, aktivismi ja dekolonialismi. Girjegumbiin voi kokoontua isolla joukolla, mutta se tarjoaa puitteet myös vetäytymiselle, opiskelulle ja pohdiskelulle. Girjegumbi pyrkii aktiivisesti luomaan tiloja alkuperäiskansojen mielikuvitukselle.

Vuonna 2023 Girjegumpi matkustaa Pohjoismaiden paviljonkiin 18. kansainväliseen arkkitehtuurinäyttelyyn Venetsiassa. Sverre Fehnin vuonna 1962 suunnittelema Pohjoismaiden paviljonki luotiin esittelemään Pohjoismaisen yhteistyön muotoja. Biennaalissa Girjegumpi avautuu kansainväliselle yleisölle jatkaakseen kansalliset rajat ylittävän tiedon, yhteistyön ja solidaarisuuden rakentamista. Näyttelyn on komissioinut Ruotsin arkkitehtuuri ja designkeskus ArkDes. Apulaiskomissaareina toimivat Norjan kansallismuseo Nasjonalmuseet ja Suomen arkkitehtuurimuseo.

Lue lisää tulevasta näyttelystä tästä linkistä. 

Myös Suomen paviljongissa nähdään tänä vuonna merkittävää kulttuuriperintöä. Lue lisää Huussi – Imagining the future history of sanitation -näyttelystä tästä linkistä.