Takaisin artikkeleihin

Pohjoismaiden Uusi eurooppalainen Bauhaus -projekti edistämään arkkitehtuurin, muotoilun ja taiteen roolia vähähiilisessä rakentamisessa

Kuva puiden latvoista, kuvakulma alhaalta ylös. Päällä logo, joss teksti NEBLab

kuva: Felix Mittermeier, Pexels. europa.eu/new-european-bauhaus

Nordic Carbon Neutral Bauhaus -hanke tarjoaa kansainvälisen keskustelufoorumin. Sen puitteissa järjestetään ideakilpailu ja näyttelyitä sekä koordinoidaan rahoitushakuja. 

Suomi, Ruotsi, Norja, Islanti, Tanska ja Färsaaret käynnistävät yhteisen vähähiilistä rakentamista ja kiertotaloutta edistävän Nordic Carbon Neutral Bauhaus -hankkeen. EU-komissio kertoi torstaina 7.4., että se on valinnut yhteispohjoismaisen projektin osaksi Uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitetta. 

Nordic Carbon Neutral Bauhaus -hanke tarjoaa kansainvälisen keskustelufoorumin, jolla kehitetään luovia ratkaisuja tulevaisuuden hiilineutraalin, kiertotalouteen perustuvan ja sosiaalisesti osallistavan rakennetun ympäristön kehittämiseen. Kaksivuotisessa projektissa keskitytään erityisesti siihen, kuinka arkkitehtuuri, muotoilu ja taide voivat tukea vähähiilisen rakennetun ympäristön luomista. 

Pohjoismainen Bauhaus mahdollistaa keskusteluja monella tavalla, kuten:

  • Osallistamalla yleisöjä pohjoismaisilla demokratiafestivaaleilla.
  • Järjestämällä poikkitieteellisiä tilaisuuksia päättäjille ja rakentamisen, ilmaston, kulttuurin ja ympäristön teemojen parissa työskenteleville sidosryhmille.
  • Järjestämällä pohjoismaisen muotoilukilpailun hiilineutraalista rakentamisesta ja asumisesta.
  • Esittelemällä pohjoismaisen Bauhausin toimintaa aiheeseen sopivissa näyttelyissä
  • Koordinoimalla ja fasilitoimalla Uuden eurooppalaisen Bauhausin rahoitushakuja Pohjoismaissa niiden kansallisten yhteyspisteiden kautta.


Nordic Carbon Neutral Bauhaus -hankkeen tapahtumat ovat kaikille avoimia. Hanke käynnistetään virallisesti Uusi eurooppalainen Bauhaus -festivaaleilla, jotka järjestetään ensimmäistä kertaa kesäkuun 2022 alussa Brysselissä.

Pohjoismaat koordinoivat hanketta Pohjoismaisen ministerineuvoston kautta. Suomen osallistumista koordinoivat ympäristöministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö.

”Olen erittäin iloinen, että Pohjoismainen Bauhaus sai komission sinetin. Tämä on erinomainen avaus ja esimerkki siitä, että aikamme suuret haasteet kuten ilmastonmuutos ja luotokato ratkaistaan yhteistyöllä ja kutsumalla ennakkoluulottomasti eri näkökulmat osaksi ratkaisujen palettia”, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari.

Nordic Carbon Neutral Bauhaus toimii NEB Labin sisällä. Toimintansa juuri käynnistänyt NEB Lab on Uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitteen ‘think and do tank’, jossa muun muassa luodaan uusia työkaluja ja poliittisia suosituksia sekä tuetaan konkreettista muutosta kentällä. 

Lue lisää NEB Labista tästä (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Taustalla pitkäjänteinen pohjoismainen yhteistyö 

Suomi edisti aktiivisesti pohjoismaisten näkemysten tuomista osaksi Uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitetta toimiessaan Pohjoismaisen ministerineuvoston puheenjohtajamaana vuonna 2021. Archinfo toimi muun muassa ympäristöministeriön keskeisenä kumppanina yhteispohjoismaisten co-design tapahtumien järjestämisessä ja koosti osallistujien antamien ideoiden ja esimerkkien pohjalta raportin pohjoismaisesta näkökulmasta Uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitteeseen.

Nordic Carbon Neutral Bauhaus -projektin perustana on lisäksi Pohjoismainen julkilausuma vähähiilisestä rakentamisesta ja rakennusalan kiertotalousperiaatteista, jonka pohjoismaiset ministerit antoivat Reykjavikissa 2019. 

”Arkkitehtuurin, muotoilun, taiteen ja kulttuurin keinoin voidaan löytää uusia ratkaisuja kestävän kehityksen kysymyksiin. On loistavaa, että tätä potentiaalia viedään käyttöön pohjoismaisessa yhteistyössä ja etsitään samalla uusia tapoja rakentaa kestäviä ja laadukkaita elinympäristöjä”, toteaa tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen.

Lue lisää Nordic Carbon Neutral Bauhaus -projektista osoitteessa nordicbauhaus.eu 

Lue ympäristöministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote aiheesta tästä (linkki aukeaa uuteen välilehteen).