Takaisin artikkeleihin

Sisustusarkkitehti Maija Heikinheimo: kiintopisteenä Artek

Pehmein sävyin väritetty piirros huoneesta, jossa erilaisia huonekaluja.

Sisustusluonnos Suomen matkailuyhdistyksen (SMY) majaa varten vuodelta 1939. Piirustus Alvar Aalto -säätiö, Artek-kokoelma.

Sisustusarkkitehti Maija Heikinheimo: Kiintopisteenä Artek
20.5.–31.8.2022
Säynätsalon kunnantalo, Jyväskylä

Sisustusarkkitehti Maija Heikinheimo (1908–1963) työskenteli lähes koko työuransa Artekin palveluksessa, ensin Aino Aallon läheisenä työparina ja tämän menehdyttyä pääsuunnittelijana ja taiteellisena johtajana. Hän oli äärimmäisen taitava, mutta vaatimattoman anonyymisti toimiva suunnittelija, jonka elämäntyön täsmällinen kartoittaminen odottaa vielä tekijäänsä.

Alvar Aallon arkkitehtitoimiston ja Artekin yhteistyö oli saumatonta useita vuosikymmeniä. Artekissa sisustettiin lähes kaikki tuon aikakauden Aalto-kohteet. Maija Heikinheimosta kehkeytyi Alvar Aallon ajatusten loistava tulkki, jonka kerrotaan ymmärtäneen pienestäkin vihjeestä Aallon pyrkimykset. Uusien huonekalumallien ohella Heikinheimon työpöydällä syntyi kalusteita myös arkkitehdin aiempia innovaatioita varioiden.

Säynätsalon kunnantalon galleriaan koostettu näyttely Sisustusarkkitehti Maija Heikinheimo – kiintopisteenä Artek avaa Heikinheimon työskentelyä Artekissa. Mukana on myös esimerkkejä hänen lyhyemmistä työsuhteistaan Asko-Avoniuksen ja Wilh. Schaumanin huonekalutehtailla. Esille tuodaan Heikinheimon lennokkaalla käsialalla toteutettuja huonekalu- ja sisustuspiirustuksia, joitakin huonekaluja sekä pienesineistöä. Suunnittelijan työkalupakkiin liittyvien materiaalinäytteiden kautta selviää esimerkiksi se, miten Artekin väripaletissa määriteltiin ”Heikinheimon sininen”. Maija Heikinheimo oli taitava näyttelysuunnittelija ja saavutti sillä saralla myös kansainvälistä huomiota. Näistä Artekille luoduista näyttelysuunnitelmista nähdään myös esimerkkejä näyttelyssä.

Lue lisää näyttelystä tästä linkistä (aukeaa uuteen välilehteen).