Takaisin artikkeleihin

Suomalaistoimisto Royal Academy Dorfman Award -arkkitehtuuripalkinnon finalistiksi

Iltakuvassa valkoinen julkisivu, jossa erikokoisia neliön muotoisia ikkunoita

Kuvatoimisto Kuvio

AOR Arkkitehdit on valittu arvostetun brittipalkinnon finalistiksi. Erkko Aartin, Arto Ollilan ja Mikki Ristolan arkkitehtitoimisto on ainoana eurooppalaisena neljän palkintoehdokkaan joukossa. Voittaja julkistetaan 17. maaliskuuta Lontoossa.

Teksti: Miina Jutila

Royal Academyn nyt kolmatta kertaa jakaman Dorfman Awardin tarkoitus on nostaa esiin nuoria, lahjakkaita arkkitehteja, jotka edustavat arkkitehtuurin tulevaisuutta ja joiden työt viestivät herkkyydestä niin paikallisiin kuin globaaleihin olosuhteisiin. Erkko Aartin, Arto Ollilan ja Mikki Ristolan vuonna 2015 perustama AOR on yksi tämän hetken menestyneimpiä nuoria arkkitehtitoimistojamme. 

Kansainvälisen palkintotuomariston puheenjohtajana toimii Foster + Partnersin perustaja Norman Foster. Tuomaristoon kuuluvat viisi Isossa-Britanniassa, Saksassa ja Intiassa toimivaa arkkitehtia, taiteilijaa ja professoria. Ehdotuksia palkinnon saajaksi pyydettiin yli viideltäkymmeneltä kansainväliseltä arkkitehtuuritoimittajalta ja -vaikuttajalta. Archinfon toiminnanjohtaja Hanna Harris oli yksi ehdottajiksi kutsutuista.

Muut palkintofinalistit ovat AAU Anastas (Palestiina), BCKJ Architects (Kiina) ja WHBC Architects (Malesia). 

”Olemme kiitollisia siitä, että arvovaltainen tuomaristo Norman Fosterin johdolla on valinnut meidät tällaiseen joukkoon. Työmme ovat herättäneet kansainvälistä kiinnostusta, ja se kannustaa meitä eteenpäin. Vuonna 2014 toteutimme ensimmäisen yhteisen työmme, Viewpoint-paviljongin Lontooseen, mistä toimistomme sai varsinaisesti alkunsa. On hienoa saada sen jälkeen syntyneitä suunnitelmiamme nyt esille Royal Academyn Architecture Studion näyttelyyn”, kertoo AOR Arkkitehtien Arto Ollila.

Toimiston ensimmäinen suuri työ, arkkitehtuurikilpailun voittaneen ehdotuksen pohjalta suunniteltu Jätkäsaaren koulu Helsingissä, valmistui viime syksynä. Tällä hetkellä toteutussuunnitteluvaiheessa ovat muun muassa suurta kiinnostusta herättänyt Tampereen taidemuseon laajennus ja Tuusulan massiivihirsinen lukio- ja monitoimirakennus Monio, kilpailuvoittoja nekin. 

AOR Arkkitehdit kuuluu nuorten toimistojen yhteenliittymään Uusi Kaupunki -kollektiiviin. Vuonna 2013 perustettu, erityisesti käyttäjälähtöiseen kaupunkisuunnitteluun erikoistunut kollektiivi on vuonna 2018 laajentunut pohjoismaiseksi Nordic Works -yhteenliittymäksi. Viime vuosina Suomeen on syntynyt useita muitakin nuoria arkkitehtitoimistoja toimistoja, jotka pyrkivät alusta alkaen toimimaan kansainvälisesti. Arkkitehtuurin ekologinen, sosiaalinen ja esteettinen kestävyys nousevat nuoren polven toimistojen tavoitteissa esiin entistä vahvemmin.

Dorfman Award -palkinnonsaaja julkistetaan 17. maaliskuuta osana Royal Academy Architecture Awards Weekin tapahtumia. Ennen palkintojuhlaa Royal Academyn Architecture Studiossa aukeaa finalistitoimistoja esittelevä näyttely. Eri puolilla maailmaa ja erilaisissa konteksteissa toimivien toimistojen työt ovat esillä Lontoossa 21.2.–4.5.2020. 

Jätkäsaaren koulun avara ja valoisa keskusaula.
Jätkäsaaren koulun keskusaula saa luonnonvaloa kattoikkunoista. kuva: Pyry Kantonen

Linkkejä

AOR Arkkitehtien englanninkielisille verkkosivuille pääset tästä linkistä
Royal Academyn lehdistötiedote on saatavilla pdf:nä tästä linkistä (englanniksi)
Dorfman Award Royal Academyn englanninkielisille sivuille pääset tästä linkistä