Takaisin artikkeleihin

Taloyhtiöt ja kiinteistöt kutsutaan mukaan liputtamaan rakennustensa kunniaksi – uusi liputuspäivä helmikuussa juhlistaa arkkitehtuuria ja muotoilua

Vanhan koristeellisen kaupunkirakennuksen julkisivussa liehuu Suomen lippu.

Ida Uotila / MFA

Vuonna 2022 sisäministeriö suositti ensimmäisen kerran nostamaan Suomen lipun salkoon 3. helmikuuta Alvar ja Aino Aallon ja suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun kunniaksi. Kiinteistöhuollolta kannattaa tilata liputus hyvissä ajoin.

Suomen liputuspäiväkalenterissa komeilee kirjailijoiden, taiteilijoiden ja säveltäjien nimiä, mutta yhdellekään arkkitehdille tai muotoilijalle ei aiemmin liputettu. Arkkitehtuurin ja muotoilun alojen organisaatiot esittivät sisäministeriölle uutta liputuspäivää näille taiteen aloille, joiden merkitys hyvinvointivaltiomme rakentajina on ollut keskeinen. Päiväksi ehdotettiin kansainvälisesti tunnetuimman arkkitehtimme ja muotoilijamme Alvar Aallon syntymäpäivää 3. helmikuuta.

”Arkkitehtuuri ja muotoilu ovat tärkeä osa suomalaista osaamista. Suomalaisessa suunnittelussa yhdistyvät hyvinvointiin, sivistykseen ja luontosuhteeseemme liittyvät arvot. Design ja funktionaalisuus ovat käsitteitä, jotka ovat luoneet kuvaa Suomesta maailmalla. Tässä keskeisinä uranuurtajina toimivat Alvar ja Aino Aalto, joiden työn kunniaksi sisäministeriö suosittaa liputusta. Suomalainen arkkitehtuuri ja muotoilu ovat liputuksen arvoisia”, totesi sisäministeri Krista Mikkonen tammikuussa 2022, kun ministeriö julkisti liputussuosituksen.

Helmikuun 3. päivänä kaikissa valtion virastoissa ja laitoksissa liputettiin, ja tieto ehti tavoittaa myös useat kiinteistö- ja taloyhtiöt ympäri maan. Uusi liputuspäivä sai innostuneen vastaanoton. Ennen liputuspäivän vakiinnuttamista liputusta suositellaan vuosittain ja ministeriö seuraa, miten näkyvästi liputus toteutuu. Isännöitsijät ovat keskeisessä roolissa liputuksen aktivoinnissa.

Liputuspäiväesityksen tehneet 11 suunnittelualojen organisaatiota järjestävät Alvar Aallon syntymäpäivän ympärillä valtakunnallisen tapahtumasarjan, Arkkitehtuurin ja muotoilun päivät, joita vietetään vuonna 2023 1.–5.2. Lisäksi arkkitehtuuria ja muotoilua juhlistetaan sosiaalisen median liputus- ja kuvakampanjoilla.


Pyydä lisätietoja

Liputuspäiväesityksen tekivät Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo, Alvar Aalto -säätiö, Rakennustietosäätiö, Ornamo, Arkkitehtitoimistojen liitto ATL, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Suomen maisema-arkkitehtiliitto MARK, Sisustusarkkitehdit SIO, Arkkitehtuurimuseo, Designmuseo ja EMMA – Espoon modernin taiteen museo.