Takaisin artikkeleihin

Valokeilassa: Jaakko Torvinen

Mies seisoo puisen rakennuksen terassilla.

Kimmo Räisänen

Vuoden neljänteen valokeilaan astuu arkkitehti Jaakko Torvinen, joka jo opiskeluaikana innostui puurakentamisesta. Arkkitehtiopinnot kulminoituivat hänen Finlandia-talon edustalle suunnittelemansa väliaikaisen tapahtumatilan, Pikku-Finlandian toteutukseen.

Teksti: Anna Rusi

Alkujaan Lapista kotoisin oleva, tätä nykyä helsinkiläistynyt Jaakko Torvinen kuuluu arkkitehtuurin kentän uusiin tekijöihin. Ennen opintojaan Torvinen ehti työskennellä niin kiinteistönvälityksessä kuin levy-yhtiössäkin, mutta halu tehdä luovaa ja vaikuttavaa työtä ajoi hänet arkkitehtuurin pariin.

Puurakentamiseen keskittynyt Torvinen löysi erikoistumisensa opiskeluaikoina: “Tykkäsin jo arkkitehtiopintojen alussa tehdä pienoismalleja puusta ja ylipäätään työskennellä puun parissa pajalla. Osallistuttuani rakennussuunnittelun ja Aalto Wood Programin yhteistudioon, missä Pikku-Finlandian suunnittelu alkoi, puuarkkitehtuuri vei minut mennessään”.

Torvisen erikoisalaan soveltuen suurin inspiraation lähde hänelle onkin luonto. “Luonnon oma suunnittelu eri mittakaavoissa on kiehtovaa. Minkälaisia tiloja metsissä muodostuu tai miten puun rakenne toimii”, hän kertoo.

Puun kulku metsästä Pikku-Finlandiaan. kuvat: Jaakko Torvinen

Suomessa ja maailmalla ihastusta herättänyt Pikku-Finlandia valmistui Torvisen maisteriopinnäytteenä. Aalto-yliopiston, Helsingin kaupungin ja Finlandia-talon järjestämässä arkkitehtiopiskelijoille suunnatussa kilpailussa Torvisen ehdotus "Finlandia Forest" valittiin toteutettavaksi. Moduuleista toteutettu rakennus palvelee tapahtumatilana Finlandia-talon remontin ajan, minkä jälkeen se voidaan purkaa ja rakentaa uudelleen toisaalle.

Pikku-Finlandian projektissa olivat mukana opiskelijakollegat Havu Järvelä ja Elli Wendelin sekä yhteistyössä Pekka Heikkinen ja Arkkitehdit NRT. Torvisen yksittäin kollegoidensa kanssa valikoimat kokonaiset puut oksineen toimivat rakennuksen kantavina pilareina sekä luovat tilalle orgaanisen ilmeen ja lämminhenkisen tunnelman – ylimääräisen prosessoinnin unohtaen. “Kun kahlasin vyötäröä myöten lumisessa metsässä valitsemassa näitä puita, tiesin, että olin valinnut oikean ammatin.”

Katve-paviljonki. kuva: Kimmo Räisänen

Suunnittelun tärkeimpänä lähtökohtana Torvinen näkee ihmisen ja ihmisen mittakaavan – tietyllä leikkisyydellä höystettynä ja luontoa säästäen. “Parasta arkkitehtuuria on vahvat tilalliset kokemukset: vaihtuvia näkymiä tilassa liikkuessa ja erilaisia tilan tuntemuksia”, hän kommentoi.

Torvinen uskoo rakennuksen kykyyn olla enemmän kuin osiensa summa: onnistunut rakennus voi luoda uusia tapoja nähdä ja kokea ympäristö, kuitenkin paikkaansa juurtuen. ”Mutta hyvään suunnitteluun ja huolelliseen työnjälkeen ei välttämättä suoraan kiinnitä huomiota, kun ne on tehty onnistuneesti”, Torvinen huomauttaa. 

kuva: Jaakko Torvinen

Luonnon omien muotojen ja estetiikan yhdistäminen nykyajan metodeihin, kuten 3D-skannauksen tai numeeriseen ohjaukseen, kiehtoo Torvista erityisesti. ”Luonnossa ja puussa esiintyviä ominaisuuksia, esimerkiksi erilaisia kasvaneita muotoja tai puun syiden jatkuvuuksia, voitaisiin hyödyntää muotoilussa tai rakenteissa”, hän pohtii.

Tällä hetkellä EU Mies Awards -arkkitehtuuripalkinnon nuorten osaajien sarjassa ehdolla oleva Torvinen odottaa uteliaana ja innokkaana tulevaa. “Haluan olla mukana muovaamassa sitä, mitä puuarkkitehtuuri on tulevaisuudessa. Niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.” 

Lue lisää Jaakko Torvisesta tästä linkistä.

Valokeilassa-sarjassa arkkitehteja tai arkkitehtitoimistoja pyydetään kertomaan kuvilla ja lyhyillä teksteillä toimintaansa ohjaavista arvoista ja suunnitteluperiaatteistaan. Jaakko Torvisen Valokeilassa-kuvasarjat julkaistaan Archinfon Instagram-tilillä tässä linkissä.

Kaikki tähän asti julkaistut Valokeilassa-kuvasarjat löydät Instagramista tunnisteella #FinArchSpotlight ja artikkelit tästä linkistä.