Takaisin artikkeleihin

Valokeilassa: Nervin Arkkitehtuuri

Kolme ihmistä nojaa seinään ja katsoo toisiaan.

Nervin Arkkitehtuuri

Marraskuun Valokeilaan nousee Pietilä-palkinnolla lokakuussa palkittu nuori arkkitehtitoimisto, joka haluaa luoda kokonaisvaltaisesti sykähdyttäviä tiloja ja tehdä arkkitehtuuria sen täydessä potentiaalissa.

Teksti: Anna Rusi

Antti Soinin, Leo Lindroosin ja Tuuli Kanervan vuonna 2019 perustama arkkitehtitoimisto Nervin Arkkitehtuuri, joka aiemmin tunnettiin nimellä AS LL TK arkkitehdit, nousi vastikään otsikoihin napattuaan vuoden 2023 Pietilä-palkinnon. Helsingissä sijaitseva toimisto on ehtinyt voittaa jo useita tunnustuksia avoimissa arkkitehtuurikilpailuissa, ja nuori suunnittelijaryhmä ottaa juuri ensimmäisiä askeleitaan suurempien projektien parissa.

Nervinin suunnittelutyötä ohjaa vahva pyrkimys kokonaisvaltaisuuteen, mitä toimisto pitääkin vastuullisimpana tapana luoda arkkitehtuuria. “Tavoitteemme on luoda kokemuksellista arkkitehtuuria, jossa arkkitehtuurin monet osatekijät rakenteesta ja materiaalivalinnoista muotoon luovat vahvan yhtenäisen kokonaisuuden”, toimiston osakkaat kertovat. “Yksittäisten ongelmien ratkaiseminen ei riitä hyvän ja kestävän arkkitehtuurin luomiseen.”

Nervin vastaa Lappeenrantaan rakentuvan Sammontalon suunnittelusta. Vuonna 2025 valmistuva monitoimirakennus on saanut erityistä kiitosta inhimillisen suunnittelun, tilaratkaisujen ja ajattoman, maisemaan istuvan ulkomuotonsa ansiosta.

Nuori työryhmä inspiroituu tiloista ja projekteista, joissa he näkevät arkkitehtuurin kumpuavan syvällisestä ajattelusta. “Jonkin tilan ‘älykkyyden’ tunnistaminen on voimaannuttava tunne, joka kertoo itselle arkkitehtuurin merkityksellisyydestä”, toimisto kommentoi. Älykkäästä arkkitehtuurista Nervin nostaa esimerkiksi Wienissä sijaitsevan, Adolf Loosin suunnitteleman American Barin vuodelta 1908: “Tilan lähtökohtaista pienuutta ei ole käsitelty ongelmana, joka täytyy ratkaista, vaan ominaisuutena, jonka voi saada laulamaan.”

Nervinin inspiraatiota ohjaa myös työ itsessään: fyysiset pienoismallit, 3D-mallit, piirustukset, ja työmaat. Monisyiset prosessit ruokkivat luovuutta ja ajatuksia johdatellen suunnittelua kohti uusia ja yllättäviä suuntia.

Elementtirakenteinen HAMMOC-mökki tuo esiin pienen tilan potentiaalin ja yhteyden luontoon. Mökistä voi muokata tarpeen mukaan esimerkiksi vierasmajan, kesäkeittiön tai huussin.

Kanerva, Lindroos ja Soini haaveilevat omaehtoisista projekteista, joissa he pääsisivät toteuttamaan arkkitehtuurikokeiluja. “Yleisesti nuoret arkkitehdit vain tarvitsisivat mahdollisuuksia päästä kiinni erilaisiin projekteihin, joissa vaikuttaa”, kolmikko sanoo ja toteaa, että nuoret suunnittelijat eivät aina saa riittävää mahdollisuutta ottaa vastuuta.

Erityisesti suurten projektien kohdalla toimisto korostaa myös kokeneen pääsuunnittelijan ja nuoren tiimin välistä suhdetta: “Pääsuunnittelijalla on merkitys nuorten suunnittelijoiden arkkitehtonisten ajatusten läpi saamisessa, mistä syystä nuoren arkkitehdin ja pääsuunnittelijan välinen yhteistyö on todella tärkeää.”

Asuntoreformi 2020 -arkkitehtuurikilpailussa etsittiin uusia ideoita Helsingin asuntosuunnitteluun. Jätkäsaaren tontille parhaaksi ehdotukseksi valittiin Nervinin ehdotus.

Toimiston töissä näkyy ymmärrys ja ystävällisyys tilan käyttäjiä kohtaan. Onnistunutta rakennusta Soini, Lindroos ja Kanerva kuvailevat yksilöllisenä kokemuksena: “Rakennuksessa vierailevalla hyvä tunne voi syntyä jo siitä, että vaatenaula löytyy oikeasta paikasta. Se kertoo, että rakennuksessa on ajateltu tarpeitani ja se on siksi ystävällismielinen.”

Kolmikko jatkaa, että heille itselleen rakennus on onnistunut, kun sillä on oma identiteetti, eli kaikki rakentamisen osa-alueet nivoutuvat luontevasti ja luonteikkaasti yhteen, ja lopputulos liikauttaa jotain ihmisen sisällä. ”Toisin sanoen tilan tulee mahdollistaa positiivisten tunteiden herääminen eri tasoilla”, Nervin tiivistää.

Lue lisää Nervin Arkkitehtuurista tästä linkistä.

Valokeilassa-sarjassa arkkitehteja tai arkkitehtitoimistoja pyydetään kertomaan kuvilla ja lyhyillä teksteillä toimintaansa ohjaavista arvoista ja suunnitteluperiaatteistaan. Nervin Arkkitehtuurin Valokeilassa-kuvasarjat julkaistaan Archinfon Instagram-tilillä tässä linkissä.

Kaikki tähän asti julkaistut Valokeilassa-kuvasarjat löydät Instagramista tunnisteella #FinArchSpotlight ja artikkelit tästä linkistä.