Takaisin artikkeleihin

Valokeilassa: Pirinen & Salo

Kaksi miestä istumassa kivellä vesistön ympäröimänä, taustalla metsää.

kuva: Kevin Francett / Kajastus Creative

Alkukesän 2022 valokeilaan nousee nuori arkkitehtitoimisto, jonka kuvauksellisia, usein luonnon keskelle sijoittuvia töitä vilisee kansainvälisissä digimedioissa ja some-tileillä

Teksti: Anna Rusi

Vuonna 2018 perustettu suunnittelutoimisto Pirinen & Salo painottaa työssään yksilöllistä ja räätälöityä kädenjälkeä. Nuoren toimiston suunnittelukohteiden keskiössä ovat tilaaja ja käyttötarkoitus, joita varten valitaan parhaat, luovat ratkaisut ympäristö huomioiden.

Töillään Teemu Pirinen ja Lauri Salo ovat kahdesti pokanneet German Design Awardin, ja toimiston töitä on nähty niin kansainvälisessä mediassa kuin useilla shortlistoilla. Suunnittelijakaksikko työskentelee monialaisesti, ja he ovat laajentaneet toimintaansa arkkitehtuurin saralta myös esimerkiksi sisustussuunnitteluun ja graafiseen suunnitteluun.

Pirinen & Salo toimii sekä Helsingissä että Inarissa. Työssään toimisto hallitseekin erityisesti kohteiden onnistuneen asettelun paikalliseen maisemaan. Esimerkiksi Lucia Smart -majoitusratkaisussa vierailijalle avautuu 360 asteen näkymä ympäröivään luontoon, kun taas Talo Y:n tilakonsepti on suunniteltu seuraamaan auringon kiertokulkua.

Toimiston ansioihin sisältyy myös uuden ja vanhan yhteensovittaminen. Urho Kekkosen hiihtomajan lisäosaksi rakennettu Jávri Lodge yhdistää arkkitehtikaksikon visiot perinteiseen kelomökkiin, ja lopputuloksena on kauniin kerroksellinen levähdyspaikka kansallispuiston siimeksessä.

“Rakennettuun ympäristöön suunniteltaessa pyrimme nostamaan kokonaisuuden arvoa uusin kerroksin, jotka edustavat ylpeästi aikamme luovaa ajattelua. Sitä arkkitehtuurin tulisi aina olla.”

Dogs & Doctors House, Jávri Lodge sekä järvinäkymä Elokuvantekijän majasta. kuvat: Marc Goodwin / Archmospheres

Pirinen ja Salo lähestyvät kohteitaan kokonaisvaltaisesti, ja kukin ratkaisu suunnitellaan tilanteen sanelemana. Työ alkaa tilaajaan ja ympäristöön tutustumisesta – käytäntöä voisi verrata hyvään räätäliin. Kaikki tehdään mittatilaustyönä.

“Jokaisella asiakkaalla ja kohteella on omat ominaisuutensa ja unelmansa. Jotta tarpeet ja tavoitteet täyttyvät, suunnittelijan on ymmärrettävä molempien olemusta ja luotava vielä enemmän.”

Pyhtäällä sijaitseva Dogs & Doctors House on nimensä mukaan yksilöllisesti asukkailleen suunniteltu. Omakotitalo muodostaa kalastajakylän pienoiskuvan: kustakin huoneesta on näkymät merelle talon kurottaessa kohti horisonttia.

Työhönsä Pirinen ja Salo hakevat inspiraatiota niin saduista kuin populaarikulttuurista: “Pyrimme herättämään alitajuisia vaikutuksia eleiden ja viittausten avulla – ei vain arkkitehtuurin, vaan kaiken kulttuurin alalta.”

Elokuvantekijän maja tarjoaa kiinnostavan esimerkin suunnittelutoimistolle ominaisesta kädenjäljestä. Järven rannalla sijaitseva työtila yhdistää basilikakirkon linjat 1980-luvun elokuvataiteeseen, ja lopputuloksena on mystinen ja moniulotteinen, niin ympäristöönsä kuin käyttäjälleen sointuva kohde.

Valokeilassa-sarjassa arkkitehteja tai toimistoja pyydetään kertomaan kuvilla ja lyhyillä teksteillä toimintaansa ohjaavista arvoista ja suunnitteluperiaatteistaan. Katso Pirinen & Salon Valokeilassa-kuvasarjat Archinfon Instagram-tilillä tästä linkistä.

Tutustu Pirinen & Salon töihin ja toimintaan toimiston verkkosivuilla tästä linkistä.

Kaikki tähän asti julkaistut Valokeilassa-kuvasarjat löydät Instagramista tunnisteella #FinArchSpotlight.