Takaisin artikkeleihin

Venetsian arkkitehtuuribiennaalin 2023 Suomen paviljongin open call on avattu

Sininen puupaviljonki, oikealla ulkona ripustettuna kirjaimet Finlandia. Ovi avoinna, sisällä näyttelyelementtejä

kuva: Ugo Carmeni

Archinfo etsii näyttelykonseptia vuoden 2023 Venetsian arkkitehtuuribiennaaliin avoimella näyttelyhaulla. Haun ensimmäinen vaihe päättyy 24. huhtikuuta, ja jatkoon valittuja ehdotuksia kehitetään eteenpäin kesäkuun puoliväliin saakka.

Archinfo valitsi edellisessä Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa nähdyn, suurta kiinnostusta osakseen saaneen New Standards -näyttelyn avoimella näyttelyhaulla. Hyvien kokemusten pohjalta open call toteutetaan nyt uudestaan. Tällä kertaa ehdotusten toivotaan heijastelevan arkkitehtuurin kykyä tukea osallisuutta, hyvinvointia, kestävyyttä ja monimuotoisuutta. Aiheiden odotetaan olevan ajankohtaisia ja kääntävän katseen kohti tulevaisuutta.

Näyttelyhakuun voivat osallistua niin itsenäiset kuraattorit kuin monialaiset ja -kulttuuriset työryhmät, joiden jäsenistä vähintään yksi on suomalainen tai asuu Suomessa. Valintapaneeli toivoo näkevänsä laajan kirjon ehdotuksia, joiden tematiikka liittyy suomalaiseen arkkitehtuuriin mutta resonoi myös kansainvälisesti ja kiinnostaa laajoja yleisöjä. Ehdotusten tulee myös ottaa huomioon Venetsian arkkitehtuuribiennaalin konteksti maailman arvostetuimpana arkkitehtuurin esittämisareenana sekä Alvar Aallon suunnitteleman Suomen paviljongin erityisyys.

Valintapaneeliin kutsuttiin henkilöitä, joilla yhdessä on laaja kokemus arkkitehtuurista visuaalisiin taiteisiin, Suomesta ulkomaille ja suunnittelutyöstä tutkimukseen. Paneelin muodostavat kuraattori ja Contemporary Art Archipelagon johtaja Taru Elfving, Münchenin teknisen yliopiston arkkitehtuurimuseon johtaja ja professori Andres Lepik sekä helsinkiläinen, kansainvälisesti toimiva arkkitehti Helena Sandman. Valintapaneelin puheenjohtajana toimii Archinfon toiminnanjohtaja Katarina Siltavuori, joka on näyttelyn komissaari.

Open callin ensimmäinen vaihe päättyy 24.4. Enintään kuusi ehdotusta valitaan toiseen vaiheeseen, joka käydään 18.5.–14.6. Lopullinen valinta tehdään kesäkuun loppuun mennessä, minkä jälkeen kuraattori tai työtyhmä nimitetään ja näyttelyn toteutussuunnittelu alkaa. Järjestyksessä kahdeksastoista Venetsian arkkitehtuuribiennaali aukeaa yleisölle 20. toukokuuta 2023 ja on avoinna marraskuun 26. päivään saakka.

Tutustu open calliin sivulla archinfo.fi/en/venice-biennale/open-call.

Lue lisää vuoden 2023 biennaalin kuraattorista, Lesley Lokkosta, tästä linkistä.