Takaisin artikkeleihin

Venetsiassa ihastuttanut Mind-Building saapuu Oodiin

""

kuva: Ugo Carmeni

Venetsian arkkitehtuuribiennaalin kansainvälisellä areenalla kiinnostusta herättänyt kirjastonäyttely esitetään nyt paikassa, johon suomalaisen kirjastoarkkitehtuurin tähänastinen tarina kulminoituu. Mind-Building on esillä Helsingin keskustakirjasto Oodissa 20.3.–28.4.2019.

Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon tuottama Mind-Building oli esillä Suomen paviljongissa vuoden 2018 Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa toukokuun lopusta marraskuun loppuun. Puolen vuoden aikana Suomen näyttelyn näki ennätykselliset 90 000 biennaalivierasta. Myös kansainvälinen media noteerasi ennennäkemättömän laajasti Suomen näyttelyn ja sen esiin nostaman teeman, suomalaisen kirjastolaitoksen merkityksen hyvinvointiyhteiskuntamme rakentumiselle. Mediahuomio tuki odotusta ja kasvavaa innostusta Oodin (ALA-arkkitehdit) aukeamisesta joulukuussa heti biennaalin sulkeutumisen jälkeen.

Vuodesta 1980 lähtien järjestetty Venetsian arkkitehtuuribiennaali on maailman arvostetuin arkkitehtuurin esitysareena. Viime vuonna biennaalin eri tapahtumapaikoissa vieraili yhteensä lähes 300 000 kävijää. Arkkitehtuuribiennaali järjestetään vuorovuosina taidebiennaalin kanssa.

Arkkitehtuurikriitikko ja -tutkija Anni Vartolan kuratoima näyttely esittelee suomalaisen kirjastoarkkitehtuurin kehittymistä kautta aikojen ryhmittelemällä seitsemäntoista eri aikakausien kirjastorakennusta eri teemojen alle. Arkkitehti Tuomas Siitosen ja graafikko Johannes Niemisen suunnittelema, nyt Oodiin mukautettu näyttely tuo sisääntulokerroksen juhlavaan aulaan piirustusten, kuvien, pienoismallien ja tekstien lisäksi kirjastoihin liittyvää esineistöä sekä biennaalia varten toteutetut video- ja ääniteokset. Venetsiassa näyttelyn pääkohteeseen Oodiin tutustuttiin pienoismallien välityksellä – nyt rakennus on koettavissa todellisena tilana ja materiaalina.

Oodin henkilökunta on valikoinut näyttelyn yhteyteen Helsingin kaupunginkirjaston laajoista valikoimista löytyvää arkkitehtuurikirjallisuutta. Myös Mind-Building-katalogi, joka on olennainen osa itse näyttelyä, on luettavissa ja lainattavissa Oodissa ja muissa Helsingin kirjastoissa. Katalogiin voi tutustua verkossa osoitteessa mind-building.fi, ja näyttelyn aukeamisesta lähtien sen voi hankkia Pohjoismaiden johtavan arkkitehtuurikirjankustantamon Arvinius + Orfeuksen verkkokaupasta.

#kirjastoarkkitehtuuri
#finnisharchitecture
#mindbuilding


OHJELMA

20.3.–28.4.2019
Mind-Building

Näyttely Oodin sisääntulokerroksen aulassa
Tapahtuma Facebookissa

ti 2.4. klo 16–18
Sivistyksen kulmakiviä, arkkitehtuurin helmiä
– Kansalliskirjasto, Viipurin kirjasto ja Töölön kirjasto

Kansalliskirjaston apulaiskirjastonjohtaja Liisa Savolainen kertoo Suomen ensimmäisestä kirjastosta ja sen restauroinnista. Tekniikan tohtori Laura Berger puhuu otsikolla ”Avoin tila – Ajatuksia Viipurin kirjaston elämästä. Hänen viime syksynä tarkastettu väitöskirjansa käsitteli Viipurin kirjaston vaiheita ja nosti esiin kysymyksen, miten yksittäinen rakennus voi saavuttaa itseään suuremman, symbolisen roolin. Arkkitehti Maren Nielsen Arkkitehdit Mustoselta esittelee vuonna 1970 valmistunutta, Aarne Ervin suunnittelemaa Töölön kirjastoa ja sen peruskorjausta, jossa hän toimi projektiarkkitehtina. Keskusteluun liittyy mukaan Arkkitehtuurimuseon kirjastonhoitaja Suvi Juvonen, ja sen juontaa Joni Kling Arkkitehtuurimuseosta. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Arkkitehtuurimuseon kanssa.
Tapahtuma Facebookissa

ma 8.4. klo 16–18
Kohti tulevaisuuden kirjastoa

Keskustakirjasto Oodin avajaisviikolla ensi-iltansa saanut dokumentti Kohti tulevaisuuden kirjastoa on keskustelun avaus. Se kysyy, millaista kirjastoa tarvitaan tulevaisuudessa ja miten kirjasto muuttaa maailmaa. 53-minuuttinen dokumentti esitetään nyt Oodin Maijansalissa, jossa sen herättämistä teemoista jatkavat puhetta Oodin suunnitelleen Arkkitehtitoimisto ALA:n Antti Nousjoki, Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara, Helsingin Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio ja Mind-Building-näyttelyn kuraattori Anni Vartola. Keskustelua vetää kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, ja hän on kutsunut paikalle myös sytykepuheenvuorojen pitäjiä.
Keskustelua seuraa klo 18 kierros Oodissa, jossa kirjastolaiset, arkkitehtiopiskelijat ja kirjailijat ovat valinneet paikkoja, joihin tiivistyy näkyjä tulevaisuudesta. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Yle Kulttuuri ja viihteen kanssa.
Tapahtuma Facebookissa