Takaisin artikkeleihin

Verkkokurssi: Ratkaisuja ilmastokriisiin arkkitehtuurin historiasta

Piirros vanhasta palatsimaisesta rakennuksesta

Ilmastokriisi vaatii meitä kääntämään huomiomme kestäviin ratkaisuihin rakentamisessa. Tämä tarkoittaa merkittäviltä osin vanhan rakennuskannan säilyttämistä ja ratkaisujen etsimistä perinteisestä rakentamisesta. Aalto-yliopisto on julkaissut 28.3. avoimen verkkokurssin, joka nostaa esiin arkkitehtuurin historian ajankohtaisia teemoja.

Rakentaminen on ilmastokriisin kannalta keskeinen kysymys. Suomen päästöistä valtaosa tulee rakentamisesta tai rakennuksista. Ekologinen kestävyys on kysymys, jonka parissa jokainen arkkitehti päivittäin työskentelee. Vastauksia ilmastokriisin asettamiin kysymyksiin voidaan löytää historiasta.  

Nyt julkaistava kaikille avoin ja ilmainen verkkokurssi Arkkitehtuurin historia – mikä on aina ajankohtaista? käsittelee muun muassa tällaisia kysymyksiä. 

”Arkkitehtuurin historia herättää mielikuvia pylvästyyppien tai rakennustyylien pänttäämisestä. Todellisuudessa historia on arkipäiväinen osa arkkitehdin työtä ja ala on sidoksissa jokapäiväisessä yhteiskunnallisessa keskustelussa esillä oleviin kysymyksiin. Käsiteltävät teemat ovat – kurssin nimen mukaisesti – ajankohtaisia eilen, tänään ja huomenna”, kertoo arkkitehtuurin historian ja restauroinnin apulaisprofessori Panu Savolainen Aalto-yliopistosta.

Kestävyyden lisäksi kurssilla tarkastellaan esimerkiksi arkkitehtuurin arvokysymyksiä ja osallistuja pääsee muun muassa testaamaan, kuinka hänen omat kauneuskäsityksensä sijoittuvat suhteessa muiden kurssille osallistuneiden käsitysten kanssa. Myös rakennussuojelun käytännöt ja yhteiskunnalliset ulottuvuudet tulevat tutuiksi.

Lisätietoa kurssista löytyy tästä linkistä (aukeaa uuteen välilehteen).