Takaisin artikkeleihin

Viisi kärkihanketta valittu edistämään Euroopan vihreää siirtymää

Lighthouse demot scaled

Euroopan komission merkittävä Uusi eurooppalainen Bauhaus -panostus käynnistää viisi hanketta kolmessatoista maassa. Projekteja rahoitetaan yhteensä 25 miljoonalla eurolla.

Uusi eurooppalainen Bauhaus -kärkihankkeissa keskitytään muun muassa rakennusten kunnostamiseen, kiertotalouteen, taiteisiin, kulttuuriperintöön, koulutukseen, älykkäisiin kaupunkeihin sekä kaupunkien ja maaseudun elvyttämiseen. Kärkihankkeita on viisi, ja kutakin niistä rahoitetaan noin 5 miljoonalla eurolla. Mukana hankkeissa on 13 maata.

Alankomaiden hanke Cultuurcampus pyrkii muuttamaan epäsuotuisassa asemassa olevaa kaupunkialuetta Rotterdamissa yhdistämällä koulutusta, tutkimusta, toimintapolitiikkaa, askukaskokemuksia ja kulttuuria. 

NEB-STAR (New European Bauhaus STAvangeR) toteutetaan Norjan Stavangerin ohella Tšekin Prahassa ja Alankomaiden Utrechtissa. Hankkeessa pureudutaan kaupunkien ilmastotavoitteisiin liittyviin tyypillisiin haasteisiin alueellisissa muutossuunnitelmissa. 

NEBhourhoods-hanke tapahtuu Saksan München-Neuperlachin alueella, jossa haasteena on korkea työttömyys ja alhainen koulutustaso. Hankkeessa keskitytään liikenteeseen, energiaan, ruokaan, terveydenhuoltoon ja  rakennetun ympäristön kiertotalouteen. 

DESIRE (Designing the Irresistible Circular Society) -hanke toteutuu useissa Alankomaiden, Italian, Latvian, Slovenian ja Tanskan kaupungeissa. Hankkeessa pureudutaan ilmastonmuutokseen, luonnon monimuotoisuuden köyhtymiseen ja luonnonvaroihin. Tarkoituksena on löytää vaihtoehtoisia tapoja kehittää kaupunkeja hyödyntämällä taidetta, arkkitehtuuria ja muotoilua.

EHHUR (EYES HEARTS HANDS Urban Revolution) toteutetaan Belgiassa, Italiassa, Kreikassa, Kroatiassa, Portugalissa, Tanskassa ja Turkissa. Hankkeella tuetaan kaupunkeja ja niiden haavoittuvassa asemassa olevia asukkaita rakennetun ympäristön muutoksessa. Hankkeessa tartutaan sosiaalisen eriytymisen, energiaköyhyyden ja tyhjenevien historiallisten keskusten rappioitumisen haasteisiin.

Uusi eurooppalainen Bauhaus on Euroopan komission luova aloite, joka vahvistaa taiteen, kulttuurin, arkkitehtuurin ja muotoilun näkökulmia vihreän siirtymän toteutumisessa. Kärkihankkeiden rahoitus tulee Horisontti Eurooppa -ohjelmasta, joka on EU:n suurin tutkimuksen ja innovoinnin rahoitusinstrumentti. Horisontti Eurooppa -ohjelmalla EU edistää vihreää siirtymää ja digitalisaatiota. 

Uusi eurooppalainen Bauhaus -kärkihankehaku käynnistettiin syyskuussa 2021 ja se päättyi tammikuussa 2022. Sopimusneuvottelujen jälkeen hankkeet käynnistyvät kuluvan vuoden syyskuussa. Suomeen kohdistuvia hankkeita ei valittu kärkihankkeisiin.

Lue lisää Uusi eurooppalainen Bauhaus kärkihankkeista tästä (linkki aukeaa uuteen välilehteen).