Takaisin tapahtumiin

Tapahtuman tiedot

Järvenpään taidemuseo
Kirjastokatu 8, Järvenpää

Järjestäjä

Järvenpään taidemuseo

Elämää ja taidetta Riihitien ateljeerivitalossa

Mustavalkokuva rivitalorakennuksen ikkunaseinästä

Ola Laiho / Arkkitehtuurimuseo

Elämää ja taidetta Riihitien ateljeerivitalossa -näyttely nostaa esille Kirmo Mikkolan vuonna 1967 suunnitteleman ateljeerivitalon. Rakennus on ensimmäinen Mikkolan suunnittelemista ateljeetaloista ja kiinnostava konstruktivistista arkkitehtuuria edustava kokonaisuus. Näyttely kertoo talosta ja esittelee siellä viitenä vuosikymmenenä syntynyttä taidetta.

Ateljee. Pohjoisesta tasaisena siivilöityvä valo. Työrauha. Taiteilijatoverit.

Järvenpään Riihitielle valmistui 1967 viiden taiteilijaperheen aloitteesta ateljeerivitalo, tila perheelle ja taiteelliselle työskentelylle. Arkkitehti Kirmo Mikkolan suunnittelemaan taloon muutti 1960-luvun taide-elämän keskeisiä vaikuttajia ja taiteilijoita; taidemaalari Tor Arne perheineen, taiteilijapariskunta Outi Ikkala ja Seppo Kärkkäinen, taiteilijapariskunta Anna-Maria ja Paul Osipow sekä kuvataiteilija Antti Vuori ja arkkitehti Erkki Colliander perheineen.

1970-luvun lopulla taloon asettui seuraava sukupolvi, Taideteollisessa korkeakoulussa opiskelleiden graafikkojen ja kuvittajien joukko. Talossa ovat syntyneet mm. Kristiina Louhen rakastetut Aino ja Tomppa -kirjasarjat sekä taidegraafikko ja -maalari Hannu Hyrskeen taidokkaat ja humoristiset hahmot. 

Ryhmänäyttelyssä nähdään taideteosten lisäksi valokuvia, jotka avaavat taiteilijoiden työhuoneita ja modernin taiteilijatalon arkkitehtuuria. Näyttely kertoo tarinoita talosta ja sen arjesta ja esittelee valokuvia ja siellä syntynyttä taidetta. Miten kaikki alkoi ja millaista taidetta talossa asuneet ovat luoneet? Millaista asumisen laatua ateljeetalo on tuottanut?

Mukana näyttelyssä Tor Arne, Soile Apajalahti, Hannu Hyrske, Outi Ikkala, Seppo Kärkkäinen, Kristiina Louhi, Anna-Maria Osipow, Paul Osipow ja Antti Vuori.


Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Monika Sosnowskan arkkitehtonista kuvanveistoa EMMAssa

06.03.2024–15.12.2024

Huussi Water Pressure – Designing for the Future -näyttelyssä

15.03.2024–13.10.2024

Sävelten arkkitehtuuria – Villa Kokkonen kotina

07.04.2024–31.08.2024

FIX: Huolla ja korjaa

26.04.2024–31.12.2024