Takaisin tapahtumiin

Tapahtuman tiedot

Galleria 68
Hämeentie 68, Helsinki

Jari Jetsonen: Melkein arkkitehtuuria

Jetsonen

Henri Cartier-Bresson on osuvasti sanonut: ”Kuva itsessään ei kiinnosta minua. Haluan vangita vain pienen osan todellisuudesta.”

”Koronapandemian riepotellessa toista talvea 2022 kävin arkistoani läpi. Kiinnostuin enenemässä määrin minulle merkityksellisistä arjen kuvista, joissa inhimilliset elementit olivat kuvien keskiössä arkkitehtuurin pilkottaessa taustalla.

Pitkään ihmiset ovat puuttuneet arkkitehtuurivalokuvista. Ne kuvaavat tiloja vailla käyttäjiä, joille ne on tarkoitettu. Se on tehokas tapa näyttää arkkitehtonisia ja suunnittelun yksityiskohtia, kuitenkin ihmiset tuovat tilaan energian tunteen ja jakavat tarinan katsojan kanssa.

Ihmiset tai eläimet tuovat arkkitehtuurikuviin mittakaavan, joka antaa mahdollisuuden ymmärtää tietyn tilan fyysiset mitat. Se voi saada meidät haluamaan vierailla kuvan paikassa tai antaa meille ”vau”- tunteen. Katsoja ikään kuin kutsutaan tilaan kokemaan rakennus ja sen muodot.

Minulle kertova tapa lähestyä aihetta tuntui luontevalta. Siinä kuvat yhdistyvät pareiksi, jotka luovat siltoja kuvien välille tukeutuen niiden perspektiiveihin, kuvien väreihin, rakenteeseen tai niissä esiintyviin erilaisiin esikuviin ja synnyttävät niiden sisään uuden tarinan, joka liikkuu syvemmällä tunnetasolla.”

Jari Jetsonen (1958) toimii arkkitehtuurimaailmassa sekä valokuvaajana, kirjoittajana että pienoismallien tekijänä. Hän on ollut opettajana, Helsingin Teknillisessä korkeakoulussa, Nihonin yliopistossa Tokiossa ja Aalto-yliopistossa. Jetsonen on julkaissut yhdeksän valokuvakirjaa Alvar Aallon tuotannosta, sekä kirjat japanilaisesta puutarhasta, suomalaisesta kirkkoarkkitehtuurista ja saunoista.

Jaa tämä tapahtuma

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Eläköön Wivi Lönn! Arkkitehtuurimuseossa

28.04.2022–23.04.2023

Elämää ja taidetta Riihitien ateljeerivitalossa -näyttely

16.10.2022–26.02.2023

Arkkitehti Elissa Aalto -juhlanäyttely

20.01.2023–11.02.2023

Apatiasta – arkkitehtiopiskelijoiden näyttely

01.02.2023–05.02.2023