Takaisin tapahtumiin

Tapahtuman tiedot

Arkkitehtuurimuseo, Studio
Kasarmikatu 24, Helsinki

Järjestäjä

Arkkitehtuurimuseo

Sanastelu, luonnostelu, kuvittelu – Reima Pietilän luonnoksia ja aforismeja

Luonnospiirros talosta.

MFA

Arkkitehtuurimuseo juhlistaa Reima Pietilän 100-vuotisjuhlaa studionäyttelyllä ja kirjalla, jotka nostavat keskiöön akateemikon taiteellisen työskentelytavan.

Arkkitehti ja akateemikko Reima Pietilän (1923–1993) syntymästä tulee 25. elokuuta kuluneeksi 100 vuotta. Arkkitehtuurimuseo kunnioittaa juhlavuotta studionäyttelyllä ja kirjalla, jotka avaavat näkymän omana aikanaan vastavirtaan uineen Pietilän ajatteluun ja taiteelliseen työskentelyyn.

Reima Pietilä tunnetaan suomalaisen ja kansainvälisen arkkitehtuurin kentällä poikkeuksellisena henkilönä sekä merkittävän arkkitehtuurituotantonsa, teoreettis-filosofisten kirjoitustensa että myös opetustoimintansa kautta. Hän oli ahkera keskustelija, joka toimi usein arkkitehtuuridebatin alkuunpanijana niin töidensä kuin kirjoitustensa kautta. Suunnittelutyössä Pietilän tärkeä kumppani oli arkkitehti ja puoliso Raili Pietilä (os. Paatelainen, 1926–2021).

Arkkitehtuurimuseon Studiossa elokuussa avautuva näyttely, Sanastelu, luonnostelu, kuvittelu – Reima Pietilän luonnoksia ja aforismeja, keskittyy Reima Pietilän omintakeiseen suunnittelutapaan. ”Sanastelu, luonnostelu ja kuvittelu” olivat tärkeä osa Pietilän taiteellista työskentelyä sekä arkkitehtuurin syntyprosessia. Näyttelyssä on esillä Pietilän luonnoksia, aforismin kaltaisia oivalluksia arkkitehtuurista sekä pienoismalleja, jotka havainnollistavat, millainen hahmo alkuideoista syntyi. Näyttelyn ovat kuratoineet Kaisa Broner-Bauer ja Marja-Riitta Norri.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan suomen- ja englanninkielinen kirja, Reima Pietilä – Sanastelu, luonnostelu, kuvittelu. Julkaisun keskiössä on Reima Pietilän arkkitehtuurifilosofia ja moniulotteinen suunnittelumetodi. Kirjan kuusi tutkimusartikkelia avaavat uusia näkökulmia Pietilän luovan työn eri ulottuvuuksiin. Lisäksi julkaisu sisältää viisi Reima Pietilän omaa tekstiä, joista yksi on aiemmin julkaisematon. Kirjan asiantuntija-artikkelit ovat kirjoittaneet Kaisa Broner-Bauer, Petteri Kummala, Lauri Louekari, Marja-Riitta Norri ja Pekka Passinmäki.

Näyttelyn avajaisviikolla järjestetään Pietilä 100 -juhlaseminaari. Lue lisää seminaarista tästä linkistä. 

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Monika Sosnowskan arkkitehtonista kuvanveistoa EMMAssa

06.03.2024–15.12.2024

Huussi Water Pressure – Designing for the Future -näyttelyssä

15.03.2024–13.10.2024

Sävelten arkkitehtuuria – Villa Kokkonen kotina

07.04.2024–31.08.2024

FIX: Huolla ja korjaa

26.04.2024–31.12.2024