Takaisin artikkeleihin

Alussa oli suo, kuokka ja Jussi, sitten tuli Mind-Building

Mind-building näyttely: kaksi henkilöä katsomassa näyttelyn esillepanoa. Seinälle on nostettu levy josta erottuu sanat "the Library is..". Levyn päälle on vaijereilla avattu kirjoja.

kuva: Alexander Mayes

Suomen näyttelystä Venetsian viimevuotisessa arkkitehtuuribiennaalissa haluttiin luoda rauhallinen pysähtymisen paikka biennaalihälinän keskelle. Näyttelyrakenteen päämateriaaliksi valittu turvepohjainen Konto-akustolevy mahdollisti tavoitellun tunnelman syntymisen.

Teksti: Miina Jutila

Suomalaista kirjastoarkkitehtuuria Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa esitellyt Mind-Building-näyttely muutti pienen puisen Aalto-paviljongin kirjastonomaiseksi tilaksi. Paviljongissa oli mahdollista syventyä tutkimaan näyttelyn sisältöä, lukea arkkitehtuurikirjoja tai vain istahtaa lataamaan matkapuhelimen akkua, visuaalisesti ja akustisesti rauhallisessa tunnelmassa. Näyttelyn sisältö esitettiin paviljongin seinille ripustetuilla ”alttareilla” sekä keskialueelle rakennetulla korokkeella.

Näyttelyn arkkitehti Tuomas Siitonen päätyi valitsemaan seinämien ja keskikorokkeen materiaaliksi suomalaisen, turpeesta puristetun akustolevyn.

“Kaikilla on muistoja kirjastosta, jossa joku huomauttaa ’shh’, kun satut puhumaan liian lujaa. Halusin näyttelytilan muistuttavan kirjastoa myös ääniteknisesti, joten aloin etsiä ääntä vaimentavaa materiaalia, jota voisimme hyödyntää näyttelyarkkitehtuurissa. Konto on todellinen innovaatio – se hyödyntää perinteistä turvetta moderneissa tuotteissa”, kertoo Siitonen.

Biennaalin kansainvälisen yleisön keskuudessa materiaali herätti paljon kiinnostusta, ja näyttelyvalvojat saivatkin usein vastata kysymykseen: ”Mitä tämä on?”

“Oli hauskaa, kun joka kerta oli pakko kysyä, tiedätkö, mitä suo ja turve ovat. Materiaalista kyseli myös eräs skottipariskunta, ja tottumuksesta kysyin heiltä tämän saman. He nauroivat, että totta kai tietävät – Skotlantihan on täynnä suota", muistelee Aalto-yliopiston arkkitehtuurin opiskelija Anniina Taivainen, joka valvoi näyttelyä Archinfon harjoitteluohjelman puitteissa elo- ja syyskuun.

Suomalaista turvetta

Konto-levy valmistetaan Karvialla kotimaisesta pintaturpeesta. Konto Acoustics -yrityksen filosofia ekologisuudesta, kestävyydestä ja kotimaisuudesta istuvat hyvin Archinfon arvomaailmaan, ja toimitusjohtaja Sami Laitila innostui heti innovatiivisesta yhteistyöehdotuksesta.

”Kansainvälinen arkkitehtuuriyleisö on mieluinen kohderyhmä tuotteemme esittelyyn, ja olimme iloisia Archinfon yhteydenotosta. Tuotteemme taipuu moneen, eikä Venetsian poikkeuksellisen kostea, merellinen ilmastokaan pelästyttänyt, sillä Kontolla on loistava kosteudensietokyky – se on käytännössä homehtumaton materiaali”, sanoo Laitila.

Vaaleanharmaiksi käsiteltyihin näyttelypaneeleihin on mustesuihkutulostettu teematekstejä, ja levyt on kiinnitetty havuvaneripohjille. Yhdessä materiaalit luovat näyttelyyn lämpimän ja pehmeän tunnelman. Konto-levyistä oli mahdollista rakentaa monipuolisia näyttelyobjekteja, sillä ne vesileikataan haluttuun muotoon. Elementtien muotoonpuristaminenkin olisi ollut mahdollista.

Näyttely oli auki Venetsiassa toukokuusta marraskuun loppuun 2018, ja nyt keväällä 2019 se on esillä Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Alkuperäiset, puoli vuotta Venetsian ilmastoa – ja viime syksyn historiallisen korkeaa acqua alta -vedenpaisumusta – sekä 90 000 biennaalivierasta nähneet levyt ovat edelleen kuin uusia.

Kiitämme Konto Acousticsia rohkeudesta lähteä mukaan rakentamaan mielen tiloja!

Lisää materiaalista Konto Acousticsin sivuilla tästä linkistä.

Mind-Building
Helsingin keskustakirjasto Oodi
28.4.2019 saakka
Katso näyttelyn oheisohjelma sivuillamme tästä LINKISTÄ.

kuva: Ugo Carmeni