Takaisin artikkeleihin

Kuution jälkeen -podcast pohtii arkkitehtuurin keinoja vaikuttaa niin paikallisesti kuin globaalisti

Kolme ihmistä äänitysstudiossa

Mari Kemppinen

Taiteen edistämiskeskus Taiken toteuttaman podcastin toinen kausi keskittyy arkkitehtuuriin ja rakennettuun ympäristöön. Paikallisen arkkitehtuuripolitiikan kysymysten kautta sarja pureutuu erilaisiin kestävyyden teemoihin ja esimerkiksi alueellisen yhdenvertaisuuden toteutumiseen.

Kuution jälkeen -podcast-sarjan teemat ovat kummunneet paikallisen arkkitehtuuripolitiikan uusia muotoja etsivän Uusi paikallinen -kehitysryhmästä, jota Taiteen edistämiskeskus Taike koordinoi ja jossa myös Archinfo on ollut tiiviisti mukana. Podcastissä tehdään lisäksi katsaus arkkitehtuuripolitiikan historiaan ja arkkitehtuurin ja julkisen taiteen suhteeseen ja pohditaan sitä, vaatiiko arkkitehtuurin laadun nostaminen kokonaisen kulttuurin muutoksen.

Viisiosaisen podcastin ensimmäisessä jaksossa taideasiantuntija Maija Kasvisen vieraana on Aalto-yliopiston kestävän rakentamisen professori Matti Kuittinen. Keskustelussa pohditaan arkkitehtuurin mahdollisuuksia rakentaa parempaa tulevaisuutta, jossa emme tuhoa maapalloa ja sen elämää ylikulutuksella.

Toisessa jaksossa arkkitehtuurin historian apulaisprofessori Panu Savolainen ja Porin kaupungin hankekoordinaattori Niilo Rinne jakavat taideasiantuntija Kasvisen johdolla ajatuksiaan olemassa olevan rakennuskannan arvottamisesta ja säilyttämisestä ilmastokriisin aikakaudella.

Podcastin kolmas jakso pohtii yhteistoimintaa kuntalaisten ja kunnan välillä. Mustasaaren kunnanjohtaja Rurik Ahlberg, Keravan johtava rakennusvalvoja Timo Vatanen ja pitkän linjan arkkitehtuuripolitiikan edistäjä, arkkitehti Tiina Valpola Karkkilasta keskustelevat Archinfon Aleksi Lohtajan johdolla aluekehityksestä, kaavoituksesta ja elinvoimasta.

Arkkitehtuuripolitiikassa keskitytään helposti kaupunkeihin, vaikka laadukasta elinympäristöä kaivataan muuallakin. Podcastin neljännessä jaksossa Mervi Eskelinen Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastusta, Elisa Itkonen Anti-festivaalilta ja Sanna Sarva Nelimarkka-museosta pohtivat Maija Kasvisen johdolla saavutettavuuden ja alueellisen yhdenvertaisuuden toteutumista yhteistä ympäristöä rakennettaessa sekä kulttuuritoimijoiden asemaa yhdyskuntasuunnittelussa.

Sarjan päätösjaksossa Taiken taideasiantuntijat Maija Kasvinen ja Mika Savela keskustelevat Archinfon asiantuntija Aleksi Lohtajan kanssa uusi paikallinen -työn annista. Paikallisesta arkkitehtuurista keskustelu laajenee rakennuskulttuurin puolelle ja pohtimaan arkkitehdin työnkuvan suunnanmuutosta muotojen herrasta yhteisön tulkiksi.

Miten paikallisuudesta voi ammentaa kestävää ympäristöä suunniteltaessa? Kuinka arkkitehtuuripolitiikkaa voidaan toteuttaa yhdessä moninaisten paikallisten toimijoiden kanssa? Kuinka tunnistaa alueelliset ominaispiirteet ja nostaa ne voimavaraksi kunnan kehittämisessä? Podcast kutsuu kuulijat mukaan paikallisen arkkitehtuuripolitiikan ajankohtaisten kysymysten pariin.

Kuuntele toisen tuotantokauden jaksot