Takaisin artikkeleihin

Valokeilassa: Verstas Arkkitehdit

Joukko ihmisiä puisen paviljonkirakennuksen vierustalla.

Verstas Arkkitehdit

Lokakuun Valokeilaan astuu Verstas Arkkitehdit. Muun muassa Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaaksi valitun Lauttasaaren kirkon peruskorjauksen suunnitellut toimisto uskoo ennen kaikkea harkittuun ja humaaniin suunnitteluun.

Teksti: Anna Rusi

Neljän arkkitehdin – Väinö Nikkilän, Jussi Palvan, Riina Palvan ja Ilkka Salmisen – luotsaama arkkitehtitoimisto Verstas Arkkitehdit perustettiin vuonna 2004. Tätä nykyä helsinkiläistoimistolla työskentelee viitisenkymmentä suunnittelijaa aina arkkitehdeistä sisustus- ja maisema-arkkitehteihin sekä kaupunkisuunnittelijoihin. Laaja tiimi varmistaa kokonaisvaltaisen otteen pieniäkin yksityiskohtia myöten.

Toimisto kertoo inspiroituvansa erityisesti vaativien ongelmien ratkaisemisesta. “Nimemme Verstas kuvaa taitoamme räätälöidä suunnitelma kunkin hankkeen omista lähtökohdista ja tahtoamme tehdä se tiiviissä yhteistyössä työhön osallistuvien kanssa”, Verstaalta kerrotaan, “Johtoajatuksemme on eläytyvä ja humaani suunnittelu, käyttäjälähtöisyys. Pyrimme olemaan työssämme rohkeita, määrätietoisia ja oivaltavia.”

Pitkäjänteinen ja kokonaisvaltainen työ on tuottanut tulosta. Verstas Arkkitehdit on saanut projekteistaan lukuisia tunnustuksia ja palkintoja – viimeisimpänä esimerkkinä Arkkitehtuurin Finlandia -ehdokkuudella tunnustettu Lauttasaaren kirkon peruskorjaus. Marja ja Keijo Petäjän suunnittelema, Helsingin suurin kirkkorakennus valmistui vuonna 1958. Suojeltu ja arkkitehtonisesti erityislaatuinen kirkko sopi täydellisesti myös Verstas Arkkitehtien arvoihin: “Lauttasaaren kirkko kuvastaa ainutlaatuisella tavalla arkkitehtiensa suunnittelufilosofiaa: inhimillistä ja ilmeikästä.”

kuva: Niclas Mäkelä

Korjaussuunnittelussa kiinnitettiin erityistä huomiota kirkon toiminnallisuuden parantamiseen ja käyttäjien nykytarpeiden huomioimiseen. Ohjaavana suuntaviivana oli luoda kokonaisuus, joka tarjoaa aikaisempaa käytännöllisemmät ja toimivammat tilat paikallisen yhteisön käyttöön. Kahden kirkko- ja seurakuntasalin lisäksi rakennuksesta löytyy esimerkiksi kerhohuoneita, työtiloja ja liikuntasali, jotka nyt yhdistyvät entistä eheämmin toisiinsa.

Lauttasaaren kirkon korjauksessa kunnioitettiin rakennuksen alkuperäistä suunnittelua ja henkeä, jolloin muutokset ulkoasuun pidettiin minimissä. “Suojellun rakennuksen korjaussuunnittelussa arkkitehdin tärkeimmäksi tehtäväksi voikin muodostua oman työnsä tekeminen mahdollisimman näkymättömäksi”, toimisto kommentoi. Luonteeltaan korjausrakentaminen on toimiston mielestä kuitenkin monipuolista, vaihdellen paljolti projektien välillä: “Toisinaan kyse on paikan hienovaraisesta kirkastamisesta ja joskus rohkeastakin uudistamisesta.”

kuva: Niclas Mäkelä

Peruskorjausten lisäksi toimisto taitaa uudiskohteiden suunnittelun aina asuinkohteista terveydenhuollon ja koulutuksen tiloihin – Verstas Arkkitehdit tunnetaankin erityisesti koulu- ja yliopistorakennuksistaan. Vuonna 2018 valmistui arkkitehtuurikilpailun voittajaehdotuksen pohjalta Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun päärakennus Väre. Suuri uudisrakennus pyrittiin yhdistämään Alvar ja Elissa Aallon suunnitteleman vanhan päärakennuksen tähdittämään kampusalueeseen sulavasti täydentäen.

kuvat: Andreas Meichsner

“Uudisrakentamisessa suunnittelussa kyse on hyvän ja merkityksellisen paikan luomisesta”, Verstaalta huomautetaan. Suunnitteluperiaatteet palautuvat yksinkertaisiin ja kaikessa vaatimattomuudessaan haastaviin tavoitteisiin: toimivan, kestävän ja käyttäjiä miellyttävän tilan luomiseen. Väreen tapauksessa uutta sosiaalista tilaa syntyi paitsi rakennukseen itse, myös sen edustan rajaamalle aukiolle, joka elävöittää kampusaluetta. Lisäksi Väre yhdistyy Verstaan suunnittelemaan uuteen Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulun päärakennukseen palvellen poikkitieteellisyyttä ja opiskelijoiden yhteisiä kursseja.

“Arkkitehdilla tulee olla työssään herkkyyttä aistia hiljaisia signaaleja, jotka ohjaavat kutakin suunnittelutehtävää omaan ainutkertaiseen suuntaansa”, toimisto kertoo. Harkitut ratkaisut ja humaanit lähtökohdat luovat Verstas Arkkitehtien mukaan raamit kestävälle arkkitehtuurille, sekä tuovat iloa ja merkitystä suunnittelijan työhön.

“Tavoitteenamme on luoda hyviä ja merkityksellisiä paikkoja, joissa rakennus ja sen ympäristö ovat toisiaan vahvistavassa vuoropuhelussa. Riemuitsemme, kun haastavat lähtökohdat sulautuvat suunnitelmassamme harmoniaksi.”

Lue lisää Verstas Arkkitehdeistä tästä linkistä.

Valokeilassa-sarjassa arkkitehteja tai arkkitehtitoimistoja pyydetään kertomaan kuvilla ja lyhyillä teksteillä toimintaansa ohjaavista arvoista ja suunnitteluperiaatteistaan. Verstas Arkkitehtien Valokeilassa-kuvasarjat julkaistaan Archinfon Instagram-tilillä tässä linkissä.

Kaikki tähän asti julkaistut Valokeilassa-kuvasarjat löydät Instagramista tunnisteella #FinArchSpotlight ja artikkelit tästä linkistä.