Takaisin artikkeleihin

Vuoden 2023 Arkkitehtuurin valtionpalkinto Nomaji-maisema-arkkitehdeille

Ryhmä ihmisiä rantakalliolla viileässä kevät- tai syysilmassa.

Erica Nyholm / Nomaji

Valtion arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunta palkitsee Nomajin ansiokkaasta ja uraauurtavasta työstä korkeatasoisen maisema-arkkitehtuurin, uudistavan suunnittelun ja kokonaisvaltaisen kestävyyden alueilla.

Vuonna 2015 perustetun maisema-arkkitehtitoimisto Nomajin toiminta pohjautuu laadukkaiden ympäristöjen suunnitteluun, kokonaisvaltaiseen uudistavaan suunnitteluun sekä ekologiseen näkökulmaan. Nomajin maisema-arkkitehtuurin kantavana voimana on elonkirjon hyvinvointi ja siten myös ihmisille viihtyisän, elinkelpoisen maapallon ja elinympäristöjen luominen. Heidän suunnitelmansa luovat ratkaisuja lisääntyvien ympäristökriisien massiivisiin haasteisiin, kuten kaupunkitulviin, luontokatoon, lämpösaarekeilmiöön ja sosiaalisen eriarvoisuuden kasvuun. 

Toimiston luomistyössä yhdistyvät taide, tiede ja yhteiskunnallinen vuorovaikutus. Nomajin suunnittelutöihin lukeutuu laajamittainen tuotanto aina puisto- ja pihasuunnitelmista kokonaisten kaupunkien viherrakennesuunnitelmiin. Valtionpalkinnon perusteluissa sanotaan, että Nomajin kaltaisia toimijoita tarvitaan luomaan toivoa arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin aloille ja sitä kautta laajemmin yhteiskuntaan, jotta suunnittelualan viimeisen sadan vuoden aikana luomia laajamittaisia ympäristöongelmia pystytään ratkaisemaan.

Kaapelipuisto
Nomaji-maisema-arkkitehtien suunnittelema Kaapelipuisto valmistui tänä vuonna Kaapelitehtaan ja Tanssin talon pohjoispuolelle Helsingin Ruoholahteen. kuva: Lotta Pulkkinen

Nomajin viimeaikaisia töitä ovat esimerkiksi Kaapelipuisto (2023), Uudenkaupungin sini-viherrakenne ja ekosysteemipalvelut (2022), Helsingin kesäkadut (2022), Kintterön terveysmetsä (2021–2022), Postinkantajan yhteispiha (2022), Sipoonlahden koulun piha (2020) sekä Keilaniemen rantavisio (2020). Toimisto on myös järjestänyt tiedeiltapäiviä ja lapsille suunnattuja työpajoja.

Valtion taidetoimikunnat jakoivat tänä vuonna yhteensä viisitoista valtionpalkintoa ansioituneille taiteilijoille ja taideyhteisöille. Palkintoihin lukeutuu mukaan nyt toista kertaa jaettu taiteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden valtionpalkinto.

Scandic Nomaji
Vuonna 2020 valmistunut Scandic Grand Central -hotellin sisäpiha Helsingin rautatieaseman vieressä on Nomajin käsialaa. kuva: Caroline Moinel