Takaisin artikkeleihin

Vuoden 2023 Puupalkinnon voittaja on Lukio- ja kulttuuritalo Monio

Puusta rakennettuja taloja

Kuvatoimisto Kuvio

Tuusulassa sijaitsevan Monion arkkitehtisuunnittelusta vastasi AOR Arkkitehdit. Palkinto julkistettiin Puupäivässä 2.11. Muita palkittuja kohteita Puupäivässä olivat Honkasuon Aarreaitat, joka sai kunniamaininnan ja Turun Kauppatorin Toripaviljongit, joka voitti yleisöäänestyksen.

Lukio- ja kulttuuritalo Monio on rakennettu Tuusulan Hyrylän keskustaan entiselle varuskunta-alueelle. Monio on ensimmäinen kolmikerroksinen hirsikoulu ja yksi isoimmista hirrestä toteutetuista julkisista rakennuksista Suomessa. Rakennuksen laajuus on lähes 9 000 bruttoneliötä.

Edistyksellinen puurakennus yhdistää nykyaikaisen puurakentamisen eri menetelmiä uudella tavalla. Runsaan hirren käytön lisäksi myös välipohjat, pilarit ja vesikattorakenne on tehty puusta.

Palkintotuomariston mukaan Monio on kansainvälinen referenssi suomalaiselle puurakentamiselle. Se toimii esimerkkinä suuren kokoluokan toteutuksesta, jossa puuteknisiä ratkaisuja yhdistetään eri menetelmin. Sisustus viimeistelee konseptin loppuun, sillä arkkitehtuuri ei näy vain rakenteissa, vaan on myös integroitunut talotekniikkaan ja kalusteisiin. Hanke osoittaa, miten Tuusulan kaupunki osoittaa vastuullisuutta sekä asukkailleen että ympäristölle.

Lue lisää Moniosta Finnish Architecture Navigatorissa ja kokoamassamme puuarkkitehtuurin infopaketissa.

Lukio- ja kulttuuritalo Monio sisältä. kuva: Kuvatoimisto Kuvio Oy

Helsingissä sijaitsevat Honkasuon Aarreaitat palkittiin kunniamaininnalla. Rakennusasiaintoimisto Aarteen hirsirivitalohankkeen tavoitteena on ollut hiilinegatiivisuus. Tuomariston mukaan kyseessä on kestävän kehityksen arvojen mukainen hanke, joka tarjoaa ratkaisun ilmastoviisaaseen ja resurssitehokkaaseen asumiseen.

Honkasuon Aarreaitat. kuva: Rakennusasiaintoimisto Aarre

Yleisöäänestyksen voittaja oli Schauman & Nordgren Architectsien ja ARCO-arkkitehtitoimiston Turun Kauppatorin Toripaviljongit. Paviljonkirakennukset sijaitsevat kauppatorin reunoilla ja rajaavat torin suurta kaupunkitilaa pienempiin osakokonaisuuksiin. Kattojen alla avautuu viihtyisiä kohtaamispaikkoja niin sisä- kuin ulkotiloissa.

Turun Toripaviljongit. kuva: Tuomas Uusheimo

Puupalkinto jaetaan vuosittain kannustuksena rakennukselle, sisustukselle tai rakenteelle, joka edustaa korkealaatuista, suomalaista puuarkkitehtuuria tai jossa puuta on käytetty rakennustekniikkaa edistävällä tavalla. Puupalkinto on jaettu vuodesta 1994 alkaen. Palkinnon myöntää Puuinfo. Puupalkintoa jakaessaan tuomaristo kiinnittää erityistä huomiota kohteen arkkitehtoniseen laatuun, puun käytön innovatiivisuuteen sekä kohteen yleiseen huomioarvoon.