Takaisin artikkeleihin

Aalto2-museokeskus avasi ovensa laajan näyttelykokonaisuuden siivittämänä

Ihmisiä avarassa museotilassa.

Maija Holma / Alvar Aalto -säätiö

Toukokuun lopussa avattu Aalto2 saattaa yhteen arkkitehtuurin, muotoilun ja kulttuuriperinnön. Jyväskylässä sijaitseva museokeskus liittää peruskorjatun Alvar Aalto -museon sekä Keski-Suomen museon toisiinsa uudella nivelosalla.

Aalto2 avasi ovensa yleisölle 27. toukokuuta. Museokeskuksen avausnäyttely, “Ihmisen jäljet – maailmanperintöä”, esittelee sekä aineellista että aineetonta perintöä liittäen sen Alvar Aallon töihin. Näyttelyn kuratoinnista ja näyttelyarkkitehtuurista vastaa suomalais-espanjalainen arkkitehtiduo Anna ja Eugeni Bach.

Sekä Alvar Aalto -museo että Keski-Suomen museo toimivat Alvar Aallon suunnittelemissa rakennuksissa. Uuden museokeskuksen suunnittelu alkoi vuonna 2019 Alvar Aalto -museon peruskorjauksen ja nivelosahankkeen kanssa samaan aikaan, ja museokeskus avasi ovensa sopivasti Aalto 125 -juhlavuotena.

Museokeskuksen kutsuvierasavajaisissa 26. toukokuuta oli tupa täynnä. kuva: Maija Holma / Alvar Aalto -säätiö

Museot yhdistävää nivelosaa varten järjestettiin kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu, joka keräsi yli 700 ehdotusta. Kilpailun voittajaksi valittiin Sini Rahikaisen, Hannele Cederströmin, Inka Norroksen, Kirsti Paloheimon ja Maria Kleimolan ehdotus Silmu. Nivelosan toteutuksesta vastasi A-Konsultit. Uudisosasta löytyy esimerkiksi museokauppa ja avointa tapahtumatilaa. Uutta museokonseptissa on, että sieltä löytyy runsaasti erikokoisia vuokrattavia tiloja.

Anna ja Eugeni Bachin kuratoima ja suunnittelema avausnäyttely, “Ihmisen jäljet – maailmanperintöä”, koostuu viidestä näyttelystä. Näyttelysarja avaa rakennetun perinnön ja kulttuuriperinnön monimuotoisuutta. Kokonaisuuden osa-alueet valottavat perinnön käsitettä kukin omasta näkökulmastaan: Maailmanperintö, Tunnetut, Suomalainen saunakulttuuri, Suomi ja maailma, ja Modernit. Voit tutustua tarkemmin näyttelyiden sisältöihin tästä linkistä.

Museokeskuksen avajaispuhetta pitämässä Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto. kuvat: Katarina Siltavuori

Alvar Aalto -museo esittelee myös uuden perusnäyttelynsä “AALTO – työ ja elämä”. Näyttely johdattaa vierailijan syvälle arkkitehdin työhön ja suunnitteluprosessiin kantaen mukanaan Alvar Aallon ydinajatusta arkkitehtuurin ja hyvän suunnittelun voimasta ratkaista ihmiselämän ja yhteiskunnan ongelmia. Näyttelyssä on esillä runsas kokoelma arkkitehtipiirustuksia, pienoismalleja ja muotoiluesineistöä. Lue lisää perusnäyttelystä tästä linkistä.