Takaisin artikkeleihin

Helsinki Design Week 2023 alkaa – katso arkkitehtuuritärpit

Vanhan punatiilisen kaupunkirakennuksen nurkka iltavalossa, etualalla puita.

Antilooppi

Pohjoismaiden suurin monialainen muotoilufestivaali Helsinki Design Week järjestetään 8.–17.9.2023 ympäri kaupunkia. Kokosimme vinkkejä tapahtumista arkkitehtuurin ystäville.

Vuositeema Olipa kerran kertoo luovien tekijöiden yhteistä tarinaa. Yhdeksättätoista kertaa järjestettävä Helsinki Design Week tarjoaa yli sata tapahtumaa, näyttelyä ja keskustelua. Tänä vuonna festivaalin päätapahtumapaikkana toimii Merikortteli Punavuoressa.

Päätapahtumapaikka: Merikortteli
13.9.–17.9.
Pursimiehenkatu 29, Helsinki

Merikortteli on Walter Jungin ja W. G. Palmqvistin suunnittelema, vuosina 1919–1934 valmistunut tehdaskortteli Helsingin Punavuoressa. Helsinki Design Week tuo historialliseen rakennukseen kaksi näyttelyä, keskusteluohjelmaa sekä pop-up -baarin. Näyttelyitä ja tapahtumia on kuudennessa kerroksessa Punavuoren kattojen yllä sekä ensimmäisessä kerroksessa.

Lisätietoa tapahtumasta ja liput

Merikortteli
kuva: Erik Sundström / HKM

Keskustelutilaisuudet

Eliel Saarinen 150 vuotta -luentotilaisuus
16.9. klo 14–16
Kaivokatu 1, Helsinki

Arkkitehti Eliel Saarisen syntymästä on tänä vuonna kulunut 150 vuotta. Helsingin Päärautatieasema järjestää asiantuntijaluennon, jossa avataan Saarisen persoonaa, suunnittelufilosofiaa sekä vaikutusta Helsingin kaupunkikuvalle. Tapahtuman luennoitsijat ovat arkkitehti, taitelijaprofessori Juha Ilonen, Saarisen henkisen perinnön vaalija Sari Saarinen sekä Päärautatieaseman uudistushankkeesta vastaava Jani Jääskeläinen.

Lisätietoa tapahtumasta ja ilmoittautuminen

Arkkitehdin talo -ilta
16.9. klo 18–20
Merikortteli, Pursimiehenkatu 29, Helsinki

Keskustelutilaisuuteen on kutsuttu viisi arkkitehtia, jotka esittelevät heitä inspiroivia asuinrakennuksia. Illan kohteet on valittu ympäri maailmaa ja eri vuosikymmeniltä. Mukana ovat muun muassa arkkitehdit Helena Sandman, Tuomas Toivonen, Mikko Heikkinen, Jaakob Solla sekä Anne Routaniemi. Iltaa isännöi Helsinki Design Weekin ja Arkkitehdin talon perustaja ja johtaja Kari Korkman.

Lisätietoa tapahtumasta ja liput

Debatti: 1970-luvun arkkitehtuurin aatteet ja arki tänään
16.9. klo 13–17
Vuotalo, Mosaiikkitori 2, Helsinki

Vuoropuheluun perustuvassa tapahtumassa keskustellaan arkkitehtuurista, aatteista ja arjesta 1970-luvun väittelykulttuurin hengessä. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Architectural Democracy -kollektiivi, Arkkitehti-lehti, Arkkitehtuurimuseo, Docomomo Finland ja Vuotalo. Juontajana toimii arkkitehti ja Aalto-yliopiston taiteen ja suunnittelun korkeakoulun varadekaani Saija Hollmén.

Lisätietoa tapahtumasta ja ilmoittautuminen

Hvitträsk: Taidematineat
9.9., 14.9., 16.9.
Hvitträsk, Hvitträskintie 166, Kirkkonummi

Hvitträskin taide-matineat antavat mahdollisuuden syventyä taiteen maailmaan sekä kuulla kiehtovia keskusteluita taiteilijoista, arkkitehdeista ja kulttuurihistoriasta. Osana taidematineaa pääsee tutustumaan myös Arabian Taideosastoyhdistyksen nykykeramiikkaa esittelevään Ateljee-elämää -näyttelyyn sekä Hvitträskin museoympäristöön.

Lisätietoa tapahtumasta ja liput

Näyttelyt ja opastukset

Arkkitehtuurikävely: 1970-luvun Itä-Pasila
14.9.–15.9. klo 17–18:15
Veturitori 3, Helsinki

Arkkitehtuurimuseon Betoniunelmia-näyttelyyn liittyvällä kävelykierroksella tutustutaan Itä-Pasilaan, joka on yksi merkittävimmistä 1970-luvun kompaktikaupungeista. Kierroksella esittellään alueen ainutlaatuista suunnittelua ja pohditaan, kuinka 1970-luvun kaupunkisuunnitteluihanteet ovat kestäneet aikaa ja miten ne linkittyvät alueen kehitykseen nykyaikana. Kierros alkaa Rauhanasemalta ja päättyy Junailijanaukiolle.

Lisätietoa tapahtumasta ja ilmoittautuminen

Arkkitehtuurikävely: 1970-luvun Vuosaari
12.9.–13.9. klo 17–18:15
Vuotalo, Mosaiikkitori 2, Helsinki

Toisella Arkkitehtuurimuseon kävelykierroksella tutustutaan Vuosaaren arkkitehtuuriin ja lähiöön 1970-luvun näkökulmasta. Lähiöiden teemaa käsittelevä kierros pohtii myös, miten aikakauden yhteiskunnalliset muutokset säilyvät arkkitehtuurissa ja toisaalta vaikuttavat nykyaikaan. Kierros alkaa Vuotalon pääovilta ja päättyy viimeiseen kohteeseen osoitteessa Merikorttikuja 6, Helsinki.

Lisätietoa tapahtumasta ja ilmoittautuminen

A&DO Labra – Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskus
9.6.–15.9.
Vuotalo, Mosaiikkitori 2, Helsinki

A&DO Labra on kiertävä oppimisen ympäristö ja näyttely, joka kertoo muotoilusta ja arkkitehtuurista. Näyttelytila on rakennettu kahteen konttiin, joita voidaan siirtää paikasta toiseen. Esille nousevat Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon kokoelmien lisäksi paikalliset esimerkit arkkitehtuurista ja muotoilusta.

Lisätietoa tapahtumasta

Työpaja ja näyttely: Visioita tulevaisuuden kaduista
Työpaja 8.9. klo 16–18
Sofia Helsinki / Lyhtysali, Sofiankatu 4 C, Helsinki
Näyttely 13.9.–15.9. klo 12–18.
Espan lava, Esplanadin puisto, Helsinki

WSP Design Studio järjestämässä työpajassa ja näyttelyssä pääsee tutustumaan Esplanadien katukokeilun suunnitelmaan, kertomaan mielipiteensä ja keskustelemaan katuympäristöjen tulevaisuudesta. Esplanadien katukokeilun lisäksi näyttelyssä on esillä Helsingin kantakaupungin uusia opastemalleja.

Lisätietoa tapahtumasta

Festivaalit ja messut

Habitare 2023
13.9.–17.9.
Messukeskus, Helsinki

Habitare tarjoaa elämyksiä ja ideoita sisustamiseen sekä kodin ja tilojen toiminnallisuuteen ja visuaalisuuteen. Habitaren teema on tänä vuonna Yhdessä / Together. Teema kertoo tämän hetken tarpeesta tuntea yhteenkuuluvuutta, mutta myös velvollisuudesta pitää luonnosta ja toisistamme huolta, yhdessä.

Lisätietoa tapahtumasta ja liput

Designs for a Cooler Planet: (In)visible
6.9.–6.10.
Aalto-yliopisto, Väre, Otaniementie 14, Espoo

Viiden viikon mittainen festivaali esittelee tutkimuspohjaisia kokeellisia ja luovia projekteja, prototyyppejä ja näkökulmia, jotka voivat mullistaa tapamme nähdä, ajatella ja elää. Aallon tutkijat, muotoilijat ja opiskelijat tutustuttavat kävijät yli kahteenkymmeneen erilaiseen tutkimus- ja opintoprojektiin.

Lisätietoa tapahtumasta

Ihmistä laajempi kaupunki -festivaali
16.9. klo 11–23
Lapinlahdenpolku 8 (Puutarhapiha), Helsinki

Ihmisiä laajempi kaupunki (Living-with Feral Ecologies) on yksipäiväinen festivaali, joka tarjoaa aktiviteetteja päivällä ja illalla. Kansainvälinen ryhmä taiteen ja muotoilun tutkijoita esittelee 20 kokeellista työtä, jotka vaihtelevat interaktiivisista valoinstallaatioista kävelykierroksiin.

Lisätietoa tapahtumasta

Lapsiperheille

HDW Lasten Designviikko
9.9.–10.9. klo 11–18
Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, Helsinki

Kaapelitehtaan Turbiinisalissa ja Lasipihalla tapahtuu koko viikonlopun ajan. Luvassa on muotoilubileet, jossa on värianarkiaa, kotileikkiä ja mielenosoitus.

Lisätietoa tapahtumasta ja ilmoittautuminen

Designpaja perheille: Unimaisema
16.9. klo 13–15
Korkeavuorenkatu 23, Helsinki

Designmuseon designpaja innostaa ja opastaa tekemään ja kokemaan muotoilua yhdessä. Työpaja antaa ideoita ympäristön havainnointiin ja luovaan työskentelyyn muotoilun äärellä.

Lisätietoa tapahtumasta