Takaisin artikkeleihin

Tekijät Huussin takana – The Dry Collective esittäytyy

Ryhmä tummiin pukeutuneita ihmisiä, jotka seisovat kuivikkeen päällä vierekkäin.

Pertti Nisonen / Archinfo

The Dry Collective toteuttaa toukokuussa avautuvan 18. Venetsian arkkitehtuuribiennaalin Suomen paviljongin näyttelyn. Huussi-näyttely julistaa itsestäänselvyytenä pitämämme vesivessan aikakauden päättyneeksi ja kutsuu visioimaan uusia, vettä säästäviä ja ravinteita kierrättäviä sanitaatioratkaisuja.

Teksti: Linda Peltola

Toukokuussa avautuvassa Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa Suomen paviljongissa nähdään näyttely Huussi – Imagining the future history of sanitation. Näyttelyidea alkoi itää, kun arkkitehti ja kuvataiteilija Arja Renell vieraili taidebiennaalissa keväällä 2022 ja harmitteli pitkiä wc-jonoja.

Hän sai myös kuulla, että näyttelyalueen vessat tyhjennetään kanaaliin. Renell mietti, että kuivakäymälöitähän Venetsian Giardiniin tarvittaisiin.

Archinfon järjestämä avoin näyttelyhaku seuraavaan arkkitehtuuribiennaaliin oli juuri loppumassa, ja Renellille syntyi idea Huussista. Hän päätti tiiviissä aikataulussa tehdä näyttelyehdotuksen ja pyysi mukaan opiskeluaikojen arkkitehtiystävänsä, Udinessa lähellä Venetsiaa asuvan Barbara Mottan ja arkkitehtimiehensä Eero Renellin. Heidän ehdotuksensa valikoitui näyttelyhaun toiseen vaiheeseen, jolloin Renell kutsui tekijätiimiin mukaan vielä arkkitehdit Emmi Keskisarjan ja Janne Teräsvirran sekä Antero Jokisen, joka on graafinen suunnittelija ja visuaalinen tarinankertoja.

Open callin paneeli valitsi Arjan Renellin ja työryhmän jatkokehittelemän näyttelykonseptin toteutettavaksi Suomen paviljongissa – ja näin syntyi The Dry Collective.

The Dry Collective eli (vasemmalta) Arja Renell, Barbara Motta, Eero Renell, Emmi Keskisarja, Janne Teräsvirta ja Antero Jokinen. kuvat: Pertti Nisonen / Archinfo
Arja Renell

Näyttelyn kuraattori Arja Renell on opiskellut kaupunkisuunnittelijaksi University College Londonin Bartlettissa, arkkitehdiksi Oulun yliopistossa ja taiteen maisteriksi Aalto-yliopistossa. Hänen taiteellisen ja suunnittelutyönsä keskiössä ovat ekologisuus ja ympäristö, joita hän tutkii paikkasidonnaisten projektien kautta. Arjalle tyypillinen työskentelytapa on toimia yhdessä tutkimus- ja vapaaehtoisjärjestöjen kanssa, ja Huussi-näyttelynkin sisältökumppaneina on useiden eri organisaatioiden asiantuntijoita. Renellille on tärkeää luoda tilaa keskustelulle, ja hänen kuratoimansa näyttely Suomen paviljongissa pyrkiikin innostamaan arkkitehteja ja muita asiantuntijoita yhdessä visioimaan tulevaisuuden ratkaisuja.

Barbara Motta

Udinen kaupungista Venetsian läheltä kotoisin oleva Barbara Motta tutustui Arjaan opiskeluaikoina Bartlettissa, Lontoossa. Valmistuttuaan arkkitehdiksi ja parin vuoden Barcelonassa työskentelyn jälkeen Barbara palasi kotikaupunkiinsa ja alkoi työskennellä itsenäisenä arkkitehtina julkisten hankkeiden ja kaupunkisuunnittelun parissa. Nykyisin hänellä on yhteinen toimisto arkkitehtisisarensa Marilena Mottan kanssa. Monitieteinen Studio A2R tekee rakennussuunnittelua, kaupunkisuunnittelua ja liikkuvuus- ja liikennehankkeita sekä edistää julkisten tilojen esteettömyyttä ja rakennustyömaan hallintaa ja turvallisuutta.

Eero Renell

Eero Renell on helsinkiläisen Arkkitehdit von Boehm – Renell -toimiston osakas. Eero on syntynyt Kälviällä ja valmistunut arkkitehdiksi Oulun yliopistosta. Renellin ammatillinen kokemus ja kiinnostus keskittyvät suuriin julkisiin projekteihin, erityisesti koulujen ja oppimisympäristöjen suunnitteluun. Renellin mielestä julkiset prosessit ja hankkeet ovat merkittävä osa paremman tulevaisuuden luomista. Hän on myös paneutunut rakennusten restaurointiin, josta hänellä on tutkinto Tukholman Kungliga Konsthögskolanista.

Emmi Keskisarja

Mukana The Dry Collectivessa ovat myös helsinkiläisen &’-arkkitehtitoimiston perustajat Emmi Keskisarja ja Janne Teräsvirta. Emmi on ennen yhteisen toimiston perustamista toiminut omassa toimistossaan ja yliopistoissa eri puolilla maailmaa. Hänen työnsä keskittyy suunnittelututkimukseen, joka ulottuu yksittäisistä materiaalikokeiluista kaupunkitutkimukseen. Emmin arkkitehtuuri-ilmaisua ohjaa herkkyys liikettä ja tilaa kohtaan, minkä hän selittää ainakin osaksi polveutuvan rakkaudestaan argentiinalaista tangoa ja tanssia kohtaan.

Janne Teräsvirta

Janne Teräsvirta on puolestaan ollut mukana perustamassa useita arkkitehtitoimistoja eri kumppaneiden kanssa, ja hän on ollut mukana suunnittelemassa useita näyttäviä rakennuksia, jotka ovat saaneet myös kansainvälistä tunnustusta. Jannen mielestä arkkitehdin työ on kauneuden tavoittelua – oikeudenmukaisuuden, avoimuuden ja tasa-arvon ehdoilla. Janne on kutsuttu luennoimaan ja opettamaan useisiin eurooppalaisiin, aasialaisiin ja amerikkalaisiin arkkitehtuurikouluihin.

Antero Jokinen

Työryhmään kuuluu lisäksi monialainen suunnittelija, helsinkiläinen Antero Jokinen. Hänen päätoimialojaan ovat visuaalisen viestinnän suunnittelu, konseptien luominen ja tarinankerronta, ja hän on saavuttanut mainetta suunnittelutöillään, brändäyksellä ja luovilla projekteillaan. Jokinen on yksi helsinkiläisen muotoilu- ja mainostoimisto 358:n perustajista, ja hän on toiminut Grafia ry:n hallituksen puheenjohtajana. Nykyään visuaalisen viestinnän muotoilija myös kirjoittaa lyhytelokuvien käsikirjoituksia ja kuratoi taidenäyttelyitä.

The Dry Collective: Eero Renell, Janne Teräsvirta ja Emmi Keskisarja ylärivissä ja Barbara Motta, Arja Renell ja Antero Jokinen alhaalla. kuva: Pertti Nisonen / Archinfo

Huussi – Imagining the future history of sanitation nähdään Suomen paviljongissa 18. Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa, joka on avoinna yleisölle 20.5.–26.11.2023. Arja Renellin kuratoima The Dry Collectiven näyttely uudelleenarvioi saniteettijärjestelmäämme aikana, jolloin juomaveden ja ruuantuotannon riittävyys on maailmanlaajuinen ongelma. Näyttelyn tekijöitä voi tavata paitsi Venetsiassa Suomen paviljongin avajaisten yhteydessä 18. toukokuuta, myös verkossa, kun 9. toukokuuta koti-Suomessa vietetään Venetsia-etkoja. Lisätietoja tapahtumista julkaistaan Archinfon verkkosivuilla täällä.

Archinfon tuottaman näyttelyn päärahoittaja on opetus- ja kulttuuriministeriö. Näyttelyn toteutusta ja The Dry Collectiven työtä on tukenut myös Suomen Kulttuurirahasto sekä suuri joukko muita kumppaneita.

Lue lisää näyttelystä tästä.