Köynnöksen keskellä vaijereilla roikkuvat valkoiset kirjaimet muodostavat sanan FINLANDIA, taustalla sininen puuseinä.

Suomi Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa

Archinfo vastaa opetus- ja kulttuuriministeriön nimittämänä komissaarina Suomen paviljongin näyttelystä Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa. 

Seuraava eli 18. arkkitehtuuribiennaali järjestetään vuonna 2023 ajalla 20.5.–26.11. Biennaalin kuraattori Lesley Lokko on valinnut päänäyttelyn teemaksi "The Laboratory of the Future".

Archinfo etsi konseptia Suomen paviljongin näyttelylle avoimella haulla. Kesäkuussa 2022 ratkenneen Open Callin voittajaehdotuksen tekijät ovat arkkitehti ja taiteilija Arja Renell, graafinen suunnittelija Antero Jokinen ja arkkitehdit Eero Renell, Barbara Motta, Emmi Keskisarja ja Janne Teräsvirta.

Avoimen haun valintapaneeliin kuuluvat kuraattori Taru Elfving (FI), professori ja museonjohtaja Andres Lepik (DE) sekä arkkitehti Helena Sandman (FI). Puheenjohtajana toimi Archinfon toiminnanjohtaja Katarina Siltavuori

Vuoden 2021 arkkitehtuuribiennaalissa Suomen paviljongissa nähtiin Laura Bergerin, Philip Tidwellin ja Kristo Vesikansan kuratoima näyttely New Standards, joka myöskin valittiin avoimen näytteluhaun kautta. Näyttely tarkasteli Suomen historian hetkeä, jolloin arkkitehdit ja teollisuusyritykset ryhtyivät yhdessä ratkaisemaan polttavaa kysymystä Karjalan evakkojen asuttamiseksi. Sodan keskellä kehitetyt esivalmistetut talot uudistivat maamme rakennusteollisuutta ja johtivat maailmanlaajuiseen vientiin: Puutalo Oy:n taloja vietiin 1940–50-luvuilla yli 30 maahan. 

Englanninkielinen esittelyvideo (6 min) New Standards -näyttelystä.

08 aalto pavilion ugo carmeni 2021

New Standards verkossa

Vuoden 2021 biennaalinäyttelyymme voit tutustua näyttelyn omilla verkkosivuilla.

Siirry newstandards.info-verkkosivustolle

Vuoden 2018 biennaaliin tuottamamme, Anni Vartolan kuratoima näyttely Mind-Building tutki suomalaisen kirjastoarkkitehtuurin kehittymistä 1800-luvun lopulta tähän päivään. Sen kulminaatio oli joulukuussa 2018 auennut Helsingin keskustakirjasto Oodi.

27 aalto pavilion 2018 crop

Mind-Building-katalogi

Vuoden 2018 kirjastoarkkitehtuurinäyttelymme keskeisenä elementtinä oli näyttelykatalogi.

Lue Mind-Building-katalogi

Venetsian arkkitehtuuribiennaali järjestetään vuorovuosina taidebiennaalin kanssa. Taidebiennaali perustettiin vuonna 1895, ja vuodesta 1980 lähtien arkkitehtuurilla on ollut oma näyttelynsä. Siitä on muodostunut kansainvälisesti arvostetuin arkkitehtuurin esitysareena: vuoden 2021 biennaalissa kävijöitä oli yli 300 000.

Suomi on esillä Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa myös muilla tavoin. Pohjoismaisesta paviljongista vastaavat yhdessä Suomen Arkkitehtuurimuseo, Ruotsin arkkitehtuuri- ja designkeskus ArkDes ja Norjan kansallismuseo. Suomi on seuraavan kerran vetovastuussa Pohjoismaisesta paviljongista vuonna 2025. Lisäksi suomalaisarkkitehteja on kutsuttu osallistumaan biennaalin päänäyttelyyn ja satelliittitapahtumiin. Kokoamme tänne tietoja kaikesta suomalaisosallistumisesta Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa.

Haluatko näyttelyn kumppaniksi?

Aiemmat Venetsian arkkitehtuuribiennaalit