Köynnöksen keskellä vaijereilla roikkuvat valkoiset kirjaimet muodostavat sanan FINLANDIA, taustalla sininen puuseinä.

Suomi Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa

Archinfo vastaa opetus- ja kulttuuriministeriön nimittämänä komissaarina Suomen paviljongin näyttelystä Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa. Seuraava arkkitehtuuribiennaali järjestetään vuonna 2025.

Arkkitehtuuribiennaaliin liittyviä tapahtumia

Kaikki Venetsia-tapahtumat

Vuoden 2023 näyttely: Huussi

Venetsian 18. arkkitehtuuribiennaali järjestettiin 20.5.–26.11.2023. Biennaalin kuraattori Lesley Lokko valitsi päänäyttelyn teemaksi "The Laboratory of the Future".

Suomen paviljongissa nähtiin The Dry Collectiven näyttely Huussi – Imagining the future history of sanitation, joka uudelleenarvioi saniteettijärjestelmäämme aikana, jolloin juomaveden ja ruuantuotannon riittävyys on maailmanlaajuinen ongelma, ja kyseenalaistaa itsestään selvänä pitämämme saniteettiratkaisun, vesi-wc:n. 

Näyttelyn kuraattori oli arkkitehti ja taiteilija Arja Renell (FI) ja The Dry Collective -työryhmään kuuluvat hänen lisäkseen arkkitehdit Eero Renell (FI), Barbara Motta (IT), Emmi Keskisarja (FI) ja Janne Teräsvirta (FI) sekä visuaalinen muotoilija Antero Jokinen (FI).

Näyttelyn yhteydessä julkaistiin Arja Renellin toimittama kirja Death to the flushing toilet, josta löytyy lisätietoja kustantajan Arvinius + Orfeuksen sivuilta.

Näyttelyn videoteoksia (tekstitys englanniksi, jos avaa YouTubessa):

The future history of sanitation (4:24)
Production company: Breakfast
Director: Pekka Hara
Producer: Henkka Hämäläinen
Writers: Antero Jokinen, Arja Renell, Jonathan Mander

Recycling nutrients (6:13)
Production company: Breakfast
Producer: Henkka Hämäläinen
Writers: Arja Renell, Antero Jokinen, Jonathan Mander

The urban challenge (4:32)
Production company: Breakfast
Producer: Henkka Hämäläinen
Writers: Arja Renell, Antero Jokinen, Jonathan Mander

Kuvassa on kirja "Death to the flushing toilet". Taustalla on sininen puuseinä.

Tilaa näyttelyjulkaisu

Huussi-näyttelyn yhteydessä julkaistu kirja Death to the flushing toilet (Arvinius + Orfeus 2023) pureutuu syvemmälle näyttelyn teemoihin. Suuren suosion saavuttaneen kirjan kolmetoista asiantuntija-artikkelia avaavat aiheita kuten sanitaation historia, ravinteiden kierrätys ja urbaanit ratkaisut. Näyttelyn kuraattorin Arja Renellin toimittaman 112-sivuisen englanninkielisen kirjan voi ostaa kustantajan verkkokaupasta (hinta 25 €). 

Tutustu ja tilaa

Vuoden 2021 näyttely: New Standards

Vuoden 2021 arkkitehtuuribiennaalissa Suomen paviljongissa nähtiin Laura Bergerin, Philip Tidwellin ja Kristo Vesikansan kuratoima näyttely New Standards, joka myöskin valittiin avoimen näytteluhaun kautta. Näyttely tarkasteli Suomen historian hetkeä, jolloin arkkitehdit ja teollisuusyritykset ryhtyivät yhdessä ratkaisemaan polttavaa kysymystä Karjalan evakkojen asuttamiseksi. Sodan keskellä kehitetyt esivalmistetut talot uudistivat maamme rakennusteollisuutta ja johtivat maailmanlaajuiseen vientiin: Puutalo Oy:n taloja vietiin 1940–50-luvuilla yli 30 maahan.

Englanninkielinen esittelyvideo (6 min) New Standards -näyttelystä.

08 aalto pavilion ugo carmeni 2021

New Standards verkossa

Vuoden 2021 biennaalinäyttelyymme voit tutustua näyttelyn omilla verkkosivuilla.

Siirry newstandards.info-verkkosivustolle

Vuoden 2018 näyttely: Mind-Building

Vuoden 2018 biennaaliin tuottamamme, Anni Vartolan kuratoima näyttely Mind-Building tutki suomalaisen kirjastoarkkitehtuurin kehittymistä 1800-luvun lopulta tähän päivään. Sen kulminaatio oli joulukuussa 2018 auennut Helsingin keskustakirjasto Oodi.

Kuvia seinällä

Mind-Building-katalogi

Vuoden 2018 kirjastoarkkitehtuurinäyttelymme keskeisenä elementtinä oli näyttelykatalogi.

Lue Mind-Building-katalogi

Mikä on Venetsian arkkitehtuuribiennaali?

Venetsian arkkitehtuuribiennaali järjestetään vuorovuosina taidebiennaalin kanssa. Taidebiennaali perustettiin vuonna 1895, ja vuodesta 1980 lähtien arkkitehtuurilla on ollut oma näyttelynsä. Siitä on muodostunut kansainvälisesti arvostetuin arkkitehtuurin esitysareena: vuoden 2023 biennaalissa kävijöitä oli lähes 300 000.

Suomi on esillä Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa myös muilla tavoin kuin omalla kansallispaviljongillaan. Pohjoismainen paviljonki on Suomen, Ruotsin ja Norjan yhteinen. Paviljongista vastaavat yhdessä Suomen Arkkitehtuurimuseo, Ruotsin arkkitehtuuri- ja designkeskus ArkDes ja Norjan kansallismuseo. Suomi on seuraavan kerran vetovastuussa Pohjoismaisesta paviljongista vuonna 2025. 

Lisäksi suomalaisarkkitehteja on kutsuttu osallistumaan biennaalin päänäyttelyyn ja satelliittitapahtumiin. Kokoamme tietoja kaikesta suomalaisosallistumisesta Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa. Ilmoitathan meille, jos töitäsi on esillä Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa!

Haluatko näyttelyn kumppaniksi?

Suomen paviljongin näyttelyt Venetsian arkkitehtuuribiennaaleissa