Takaisin artikkeleihin

TAD Week 2023 alkaa Tampereella – katso ohjelmasuosituksemme

Tiilinen tehdasrakennus ja koski

Finlaysonin alue

Tampereen arkkitehtuuri- ja designviikko eli TAD Week järjestetään 29.9.–6.10.2023. Valitsimme nelisenkymmenen tapahtuman ja näyttelyn joukosta suosikkimme.

Tämän vuoden TAD Weekin teemana on Toivo. Kuudettatoista kertaa järjestettävä tapahtumaviikko tuo yhteen tuhansia ajankohtaisesta arkkitehtuurista, muotoilusta ja kaupunkikulttuurista kiinnostuneita ammattilaisia, opiskelijoita ja harrastajia.

TAD Week -avajaiset
29.9. klo 18:30–22:00
Vooninki ja Terde, Väinö Linnan aukio 13, Tampere

TAD Weekin avajaisia vietetään Finlaysonin tehdasmiljöössä. Ohjelmassa on TAD Weekin näyttelyiden avajaisia ja opastuksia, juhlapuheita ja musiikkia.

Lisätietoa tapahtumasta ja ilmoittautuminen

Keskustelutilaisuudet

Apoli-päivä
29.9. klo 13:00–18:30
Bertel-sali, Työväenmuseo Werstas, Väinö Linnan aukio 8, Tampere

Vuonna 2023 valtakunnallista Apoli-päivää vietetään osana TAD Weekiä. Nyt toista kertaa järjestettävän Apoli-päivän teemana on paikallinen arkkitehtuuripolitiikka ja paikallisapolien eri tasot, muodot ja toimijat. Seminaarin päätteeksi arkkitehti Eeva Korhonen opastaa lyhyelle kävelykierrokselle Tampereen uusiin arkkitehtuurikohteisiin. Päivän aikana kuullaan myös Tampereen uudesta arkkitehtuuriohjelmasta. Tapahtuman järjestää Archinfo yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön, ympäristöministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön kanssa.

Lisätietoa tapahtumasta ja ilmoittautuminen

Kestävä Talo 5 – Rakennukset kulttuurimme muistina
30.9. klo 12:00–16:30
Rientolan Setlementti, Pirtti, Federleynkatu 19, Tampere

Seminaari hakee vastauksia siihen, miten saataisiin suojeltua vanhaa rakennuskantaa ja miten rakennetun muistijäljen säilyttäminen saataisiin varmistettua. Alan asiantuntijat lähestyvät kysymyksiä erilaisten tapausesimerkkien kautta. Tapahtuman järjestävät Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistys Piiru ja Rakennusperintö-SAFA.

Lisätietoa tapahtumasta

Pietilä 100 -seminaari
4.10. klo 16:00–19:30
Kulttuuritalo Laikun musiikkisali, Keskustori 4, Tampere

Reima Pietilän
100-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetään Pietilä 100 -seminaari, johon sisältyy puheita ja paneelikeskustelu. Seminaarin puhujia ovat tutkimus- ja tietopalvelupäällikkö Petteri Kummala, arkkitehti Marko Suutarla ja rakennustutkija Anna-Leena Lehto. Paneelikeskustelun moderaattorina toimii arkkitehtuurin historian professori Olli-Paavo Koponen. Seminaarin yhteydessä on mahdollista tutustua samoissa tiloissa olevaan Pietilä 100 -arkkitehtuurinäyttelyyn. Tapahtuman järjestää TamSAFA.

Lisätietoa tapahtumasta ja ilmoittautuminen

Architecture and Cities in Transition -seminaari (ACT)
Seminaari 6.10. klo 12:30–17:00
Finnkino Plevna, Itäinenkatu 4, Tampere
Iltajuhla 6.10. klo 17:00–20:30
TR1, Väinö Linnan aukio 15, Tampere

Seminaari on yksi Tampereen design- ja arkkitehtuuriviikon päätapahtumista. Puhujina on kansainvälisen arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun huippunimiä sekä kotimaisia vaikuttajia. Keynote-puhujat ovat Olga Felip, Mari Randsborg, Janne Hovi ja Selina Anttinen. Osana tilaisuutta Rakennustietosäätiö jakaa vuosittaisen Pietilä-palkinnon. Varsinaisen seminaariosuuden jälkeen järjestetään iltajuhlat. Tapahtuman järjestää TAD ry.

Lisätietoa tapahtumasta ja ilmoittautuminen

Opastukset

Näyttelykierros Finlaysonilla
30.9. klo 12:30–14:30
Vooninki, Väinö Linnan aukio 13, Tampere

Taiteilijat ja kuraattorit kertovat paikan päällä näyttelyistään. Mukana ovat Natalija Lapajne (Plečnik’s Ljubljana, Slovenia), Pedro Borges de Araújo (Building Memories, Portugali), Elina Korri (Uudenlainen, Modus ry), Jesse Kitinoja (Onko ketään kotona?), Ville Angervuori (Äiti Systeemi) ja Maryna Sokolenko (Ukrainalaisen sadun nukkemaailma).

Lisätietoa tapahtumasta

Kalevan kirkon avoimet ovet

2.10. klo 11:00–20:00
Liisanpuisto 1, Tampere

Raili ja Reima Pietilän suunnittelema Kalevan kirkko on pidennetysti avoinna maanantaina 2.10. Kirkossa on Kalevan kirkon arkkitehtuuriin liittyvää opastusta.

Lisätietoa tapahtumasta

Kauppahallit kaupunkikulttuurin muutoksessa
3.10. klo 17:00–18:00
Kauppahalli, Hämeenkatu 16, Tampere

Tapahtumassa tutustutaan 120 vuotta vanhaan Tampereen kauppahalliin. Päähuomiona on arvorakennuksen toiminnallisen uudistamisen tarkastelu sekä rakennuksen yksityiskohtien tutkiminen. Kierrosta johtaa arkkitehti ja tekniikan tohtori Iida Kalakoski. Järjestäjätahona toimii Tampereen kaupunki.

Lisätietoa tapahtumasta

Tutustumiskäynti Etelä-Hervannan kouluun ja päiväkotiin
5.10. klo 14:00–16:00
Etelä-Hervannan koulu, Mekaniikanpolku 9, Tampere

Ecophon järjestää tutustumiskäynnin Etelä-Hervannan kouluun ja päiväkotiin. Rakennusprojektia ja kohdetta ovat mukana esittelemässä hankepäällikkö Panu Hirvonen, rehtori Matti Annala ja arkkitehti Jonna Käppi. Tilaisuus on suunnattu ammattilaisille.

Lisätietoja tapahtumasta

Tehdaspuutarhakierros
6.10. klo 10:00–11:00
Väinö Linnan aukio, Tampere

Kävelykierros tehdaspuutarhaan pidetään Finlaysonin alueella klo 10–11, minkä jälkeen syödään lounasta Cafe Katossa (Satakunnankatu 18 A). Kierrokset järjestää Finlaysonin alue ja Omatarhuri Oy yhdessä Liuskemestareiden kanssa.

Lisätietoja tapahtumasta

Muut tapahtumat

Pietilä-dokumenttielokuva Irti laatikoista
5.10.2023 klo 18:00
Arthouse Cinema Niagara, Kehräsaari, Tampere

Dokumenttielokuva arkkitehti Raili ja Reima Pietilän omaperäisestä arkkitehtuurista, jossa on keskeistä yhteistyö luonnon kanssa sekä paikkasidonnaisuus.

Lisätietoja tapahtumasta

Lue lisää TAD Weekistä Archinfon sivuilta tästä.