Takaisin artikkeleihin

Elina Brotheruksen uudessa näyttelyssä arkkitehtuuri näyttelee suurta roolia

Ihminen makaa uima-altaan edustalla.

Elina Brotherus: Reclining Figure at 20 C, 2021

Didrichsenin taidemuseon helmikuussa avautuneessa näyttelyssä nähdään Elina Brotheruksen teoksia, jotka ovat Viljo Revellin suunnitteleman museorakennuksen arkkitehtuuria peilaavia töitä.

Teksti: Linda Peltola

Parhaillaan käynnissä oleva Vierailija-näyttely tuo esille ensimmäistä kertaa Elina Brotheruksen valokuvasarjan Visitor (Villa Didrichsen), jossa valokuvataide kohtaa arkkitehtuurin. Brotherus on kuvannut sarjan vuosina 2021–2022. 

Valokuvasarjan keskiössä on Viljo Revellin suunnittelema, vuonna 1957 valmistunut ja 1964 museoksi laajennettu Villa Didrichsen. Kuvissaan Brotherus leikittelee rakennuksen arkkitehtuurin, interiöörin ja museon taidekokoelman kanssa tuomalla vaihtoehtoisen todellisuuden rakennuksen tunnetun historian rinnalle. Kuvissa esiintyvät hahmot, vierailijat peilaavat rakennuksen arkkitehtuuria ja tuovat tilan ja ympäristön eloon.

Yksi näyttelyssä esillä olevista teoksista Reclining Figure at 20 C, kuvastaa rakennuksen näyttelysiiven uima-altaan edustaa, jossa nähdään hahmo loikoilemassa, kuin peilaten ympäristöään ja taustalla olevaa Henry Mooren veistosta Reclining Figure (Lepäävä hahmo).

Rakennuksen kuvaaminen muistuttaa muotokuvan tekemistä: pitää tuoda näkyväksi paikan erityispiirteet ja olemus. Jokaisella talolla on oma sielunsa, ja Didrichsenillä se on taidekokoelma. Kokoelma on ollut olemassa ennen taloa, ja se on ohjannut arkkitehti Viljo Revellin työtä hänen piirtäessään rakennusta.
– Elina Brotherus
Elina Brotherus: Arctic Aphrodite, 2022

Didrichsenin museorakennus on alunperin suunniteltu Marie Louise (1913–1988) ja Gunnar Didrichsenin (1903–1992) kodiksi. Vuonna 1965 avioparin intohimoinen taidekeräily johti taidemuseon perustamiseen.

Revellin toimisto suunnitteli Kuusisaareen valmistuneeseen rakennukseen näyttelysiiven laajennuksen ja taidemuseolle tunnusomaisen veistospuiston. Revellin betonibrutalismia edustavan näyttelysiiven sisäpihalle lisättiin myös uima-allas, jonka Revell toi laajennuksen yhteydessä mukaan peilaamaan arkkitehtuuria. 

Elina Brotherus: Swimming Pool Diptych, 2022

Vierailija-näyttely on avoinna Didrichsenin taidemuseossa 11.2.–28.5.2023. 

Näyttely Archinfon tapahtumakalenterissa